Blanko ostavkama se bliži kraj

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blanko ostavkama se bliži kraj

Beograd -- U Skupštini formirana radna grupa koja treba da predloži izmene Zakona o izboru narodnih poslanika kako bi se iz skupštinske prakse izbacile blanko ostavke.

Vraćanje mandata u ruke poslanika uslov je koji Srbija mora da ispuni kako bi dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nada Kolundžija, koja će biti na čelu parlamentarne grupe za izmenu zakona, izjavila je za B92 da ukidanje blanko ostavki ne zahteva promenu Ustava.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svih političkih stranaka trebalo bi da u konsultaciji sa ekspertima EU i domaćim stručnjacima predlože izmene Zakona o izboru poslanika kako bi bilo precizirano na koji način narodni poslanik može da podnese ostavku, odnosno isključena mogućnost da neko drugi to učini umesto njega.

Šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija kaže da ukidanje blanko ostavki bez izmene Ustava nije "kozmetika", ako se zakonom definiše kako se podnosi ostavka.

Da je disciplinovanje poslanika preko blanko ostavki neprihvatljiva praksa, potvrdio je i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, u pismu predsednici parlamenta Slavici Đukic Dejanovic. U istom pismu od Srbije se traži da pitanje kome pripada mandat reši na kvalitetan i trajan način, koji ne isključuje ni mogućnost promene Ustava.

Zamenik direktora u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske unije Stefano Sanino kaže da veruje da su srpske vlasti spremne na saradnju.

"Vlasti u Srbiji rade zajedno s nama, sa Savetom Evrope i Venecijanskom komisijom i ekspertima iz oblasti prava, kako bi osigurali da ovdašnje zakonodavstvo bude u skladu sa evoprskim standardima i praksom. Mislim da se u pismu, o kome govorite, nije radilo o kritikama već da je samo reč o iskazanim stavovima o pomenutoj temi. I ja ću se sastati sa predsednicom Skupštine, to su uobičajeni kontakti kako bismo znali šta se dešava", kaže Sanino.

Konsultacijama šefova poslaničkih grupa o blanko ostavkama nisu prisustvovali predstavnici SNS i DSS, a radikali su ponovili svoj stav da blanko ostavke ne treba ukidati.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović očekuje da će za nekoliko nedelja, radna grupa predložiti načine na koje treba izmeniti Zakon o izboru narodnih poslanika, odnosno ukinuti blanko ostavke, kako bi posle 20. februara mogla da bude održana i sednica Parlamenta sa tom tačkom na dnevnom redu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta znači „ukidanje blanko ostavki“?

Izvor: Blic, 09.Feb.2011

Za razliku od drugih zadataka u procesu pridruživanja, kod kojih treba na delu sprovoditi razne već donete propise ili promeniti ukorenjene navike administracije, ovde se na prvi pogled čini da je stvar jednostavna i da je dovoljna izmena zakona. ..Međutim, „blanko ostavke" (potpisane ostavke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.