Bivši visoki predstavnici zabrinuti za BiH

Izvor: RTS, 29.Avg.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši visoki predstavnici zabrinuti za BiH

Trojica bivših visokih predstavnika u BiH, u pismu visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, izražavaju "duboku zabrinutost" zbog eventualne korekcije granica između Srbije i Kosova, i posledica koje bi to imalo po BiH.
U otvorenom pismu Visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini, kao i ministrima spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemalja-članica Evropske unije, Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling izražavaju "duboku zabrinutost" zbog izjava zvaničnika EU koji su spremni da podrže dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, a koji uključuje razmenu teritorija između Srbije i Kosova putem "korekcija granica".

Oni navode da strahuju da pomeranje granica u tako nestabilnom regionu "neće rešiti podelu, već da će je produbiti" i ukazuju na negativne posledice po BiH:
"Dovoljno dobro poznajemo Bosnu i Hercegovinu da znamo da će to pružiti podršku onima koji žele da razore tu zemlju i koji već dugo pozivaju na povratak stanja od pre Dejtona, uništavajući sve ono na čemu smo mi i naši bosanskohercegovački partneri radili više od dve decenije".
"Poznajemo EU i Evropu dovoljno dobro da znamo da su nas naši principi i naša krvava istorija naučili da održivi mir može doći samo kada naučimo da živimo u multietničkim zajednicama, umesto da prekrajamo granice kako bismo kreirali monoetničke zajednice", navodi se u pismu.
"Nijedna politika nas ne vraća više u podele i sukob na Balkanu, kao ova koju neki sada očigledno podržavaju", zaključuje se u otvorenom pismu trojice bivših visokih predstavnika u BiH.
Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže za Tanjug da je zbunjena zabrinutošću nekadašnjih međunarodnih predstavnika i poručuje da su Vučić i Tači najpozvaniji da se bave ovim pitanjem. Ističe da se u rešavanju kosovskog pitanja zalaže za korekciju granica, ali ne po etničkom nego po pragmatičnom principu, te da bi, čak i kad bi se razgraničili, većina Srba ostala na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši visoki predstavnici zabrinuti za BiH

Izvor: Blic, 30.Avg.2018, 10:55

U otvorenom pismu Visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini, kao i ministrima spoljnih poslova zemalja-članica Evropske unije, Karl Bilt, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling izrazili su „duboku zabrinutost“ zbog izjava zvaničnika EU koji su spremni da podrže dogovor koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.