Bilt: Napredak Zapadnog Balkana ka EU

Izvor: Blic, 05.Jul.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Napredak Zapadnog Balkana ka EU

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt izrazio je danas nadu da će u narednih nekoliko godina sve zemlje Zapadnog Balkana imati značajan napredak na putu ka evropskim integracijama.

Bilt je, posle susreta sa crnogorskim kolegom Milanom Roćenom u Krakovu, istakao da su "vrata" Evropske unije otvorena za Crnu Goru, ali i za celi Zapadni Balkan i Tursku.

Prema njegovim rečima, do kraja godine se očekuje mišljenje Evropske komisije o zahtevu Crne Gore za kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za članstvo, što bi moglo da bude podstrek za budući proces i dalje reforme u toj zemlji.

Bilt je ukazao da će u EU uvek biti onih koji su protiv proširenja i dodao da je to nešto što nije novo jer, kako je naveo, postoji jasna politička posvećenost svih zemalja EU da njena "vrata ostanu otvorena za Zapadni Balkan i Tursku i to se neće promeniti".

Roćen se u Krakovu na kratko sastao i sa američkom državnim sekretarom Hilari Klinton, koju je podsetio na obećanje koje je dala premijeru Milu Đukanoviću da će posetiti Crnu Goru, na šta mu je ona odgovorila da "to ima u planu i da nije zaboravila šta je obećala", preneli su podgorički mediji.

Roćen je u Krakovu učestvovao na ministarskom sastanku na visokom nivou Zajednice Demokratija, posvećenom reafirmisanju značaja i vrednosti Varšavske deklaracije i ponovnom obavezivanju na poštovanje demokratskih vrednosti u svetskoj politici i međunarodnim odnosima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.