Bild: Jesmo li mi, Nemci, ponovo budale?

Izvor: Akter, 02.Avg.2014, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bild: Jesmo li mi, Nemci, ponovo budale?

Brojne zemlje članice EU izuzimaju svoje firme iz sankcija koje bi trebalo da pogode ruske firme, banke i predsednika države Vladimira Putina, dok Nemačka to ne čini, piše "Bild"

Evropska unija je, ne uzimajući u obzir štetu po sopstvenu privredu, najavila oštre sankcije Rusiji, navodi nemački tabloid i postavlja pitanje da li će na kraju samo Nemci platiti "ruski ceh".

Činjenica je, piše "Bild", da bi samo u oblasti mašinogradnje trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ove godine računati sa gubitkom do 25.000 radnih mesta zbog sankcija Rusiji.

Već sada su, piše tabliod, narudžbine iz Rusije opale za oko 20 odsto. Ovaj tabloid, takođe, navodi da oko 6.200 nemačkih firmi ima svoje "kćerke firme" u Rusiji.

Druge zemlje, članice EU su, navodi se, osigurale "rupe u zidu" i tako od Nemačke napravile, kako se kaže, "EU-glupaka".

Navodeći primere, list piše da je nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel još pre uvođenja embarga na izvoz naoružanja, stopirao izvoz jednog centra za obuku nemačke firme Rajnmetal za Rusiju, vrednog oko 120 miliona evra, dok je Francuska, uprkos dogovorenoj zabrani, izvezla dva nosača helikoptera u vrednosti 1,2 milijarde evra.

U tekstu se navode i drugi primeri - Italije, Velike Britanije ili Austrije.

Kada je reč o nemačkom stavu prema sankcijama Moskvi, predsedavajući Odbora za istok nemačke privrede Ekard Kordes izjavio je ovih dana da nemački privrednici podržavaju sankcije EU prema Rusiji i ocenio da će to, do duše, biti bolno za nemačku privredu.

"Ako se cena mora platiti, onda ćemo je mi platiti....", rekao je Kordes za privredni dnevnik "Handelslat" iz Diseldorfa i dodao da ako vlada u Berlinu i EU zbog nedovoljne kooperacije sa Rusijom žele pooštravanje sankcija, "onda mi to 100 odsto podržavamo".

Ovo je promena raspoloženja nemačke privrede prema Rusiji, pošto su samo nekoliko dana pre Kordesove izjave, nemačke firme upozorile šefove evropskih diplomatija na štetu koju bi eventualno nove sankcije protiv Rusije mogle da nanesu.

"U 'privrednom ratu' protiv Rusije, postojali bi samo gubitnici", rekao je predsednik Saveza nemačkih srednjih preduzeća Mario Oven.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Vladimir Putin

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li su Nemci "ponovo budale"?

Izvor: B92, 02.Avg.2014

Brojne članice EU izuzimaju svoje firme iz sankcija za ruska preduzeća i banke, dok Nemačka to ne čini, piše Bild...Brojne zemlje članice EU izuzimaju svoje firme iz sankcija koje bi trebalo da pogode ruske firme, banke i predsednika države Vladimira Putina, dok Nemačka to ne čini, piše tabliod...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.