Biblioteke - izvor informacija o EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblioteke - izvor informacija o EU

Seminar za vojvođanske bibliotekare"Biblioteke kao ključni izvor kvalitetnih informacija o Evropskoj uniji" održan je danas u Novom Sadu.

Reč je o skupu na kome su se bibliotekari upoznali sa ulogom biblioteka kao informacionih punktova, sa upotrebom virtuelne biblioteke eubookshop, ali i sa tim na koji način biblioteke mogu aplicirati za finansijska sredstva EU.

Evropska Unija, termin je o kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se toliko priča, a ponekad tako malo zna.

Sa jedne strane, uplivao je u mnoge sfere i segmente društva, a sa druge strane, tako je malo pojašnjenja u tim oblastima šta ona donosi i nosi.

Biblioteke, odnosno bibiotekari, koji su jedan od načina informisanja građana, danas su imali priliku da nauče na koji način da približe pojedincima informacije o Evropskoj uniji.

"Nažalost u našoj biblioteci trenutno nemamo police vezane za evropsku uniju, ali sada sam došla do kontakta i ja se nadam da ćemo u najskorije vreme i imati, kaže Koviljka Dobrić, direktorka narodne biblioteke "Veljko Perović" u Bačkoj Palanci.

Kako kažu iz delegacije Evropske unije u Srbiji, oni će kroz svoje "EU Info Kutke" u Novom Sadu, Nišu i Beogradu, a preko bibliotekara, pokušati da u tom procesu ka Uniji obezbede građanima veću dostupnost informacija.

"U zadnjih godinu dana 15 publikacija i brošura od kojih su neke knjige smo distribuirali svim bibliotekama, univerzitetskim, akademskim, javnim i ograncima u nekoliko primeraka i one su dostupne građanima i korisnicima. takođe neke biblioteke su otvorila srbija EU police i napravile određeni deo u svojim bibliotekama gde građani mogu videti i koristiti te publikacija", kaže Dubravka Savić, menadžer projekta u delegaciji Evropske Unije u Srbiji.

"Cilj je da se pomogne ljudima koji rade u bibliotekama da bolje odgovore potrebama svojih korisnika, a zašto je to nama važno kao Kancelariji za evropske integracije, zato što je to jjoš jedan od načina da dopremo do građana Srbije, da im pružimo što je moguće više informacija jer građani srbije odlučuju o svemu pa i o članstvu srbije u eu na osnovu informacija koje poseduju", objašnjava Ivana Đurić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Bibliotekari su na današnjem skupu prisustvovali i prezentaciji portala knjiga Evropske unije eubookshop, koji je interaktivan. Tako će i naše, kao i biblioteke iz cele Unije, moći besplatno da naruče publikacije koje će im stizati na adresu, a portal je dostupan za sve građane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.