Biber: Politika proširenja EU dovedena u pitanje

Izvor: Press, 03.Okt.2016, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biber: Politika proširenja EU dovedena u pitanje

Direktor centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu slaže se s premijerom Srbije da se region zapadnog Balkana suočava s mogućom nestabilnošću
Foto:B92.net
Florijan Biber dodaje i da e situacija u ovom delu Evrope 25 godina posle ratova nije mnogo popravila.
"Uzroci krize nekada i sada nisu isti. Tada je do nestabilnosti dolazilo iz unutrašnjih razloga, zbog nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << politika koje su se vodile devedesetih. Razlozi za sadašnju nestabilnost nemaju nikakve veze sa regionom, već pre svega s migrantskom krizom, koja je glavna tema u EU", rekao je Biber za današnju Politiku. 

On smatra da nije dobro što ovaj deo Evrope nije više u centru pažnje Brisela, ističe da je politika proširenja ozbiljno dovedena u pitanje. 

U Briselu ne mogu otvoreno da kažu da su protiv proširenja, ali dosta njih nije više za prijem novih članica, naveo je Biber. 

Prema njegovim rečima, EU je duboko podeljena zbog migranstske krize, bregzita, ekonomske krize, ali i krize demokratskih procesa u Poljskoj i Mađarskoj. 

Biber smatra da su na Balkanu problem političari i da je narušavanje odnosa politička priča, ali kaže da uprkos nekim ratnohuškačkim izjavama, ne vidi pretnju ratom ili širim sukobom u regionu, jer "za tako nesto nema para, a ni građani nisu raspoloženi za to". 

On kaže da je za povećanje tenzija odgovornost obostrana, a da je dodatni problem što u Hrvatskoj u velikoj meri dolazi do relativizacije prošlosti iz Drugog svetskog rata, sa šta je "zaslužan" hrvatski ministar Zlatko Hasanbegović i drugi intelektualci koji relativizuju fašizam 

Povodom referenduma u RS, Biber je rekao da do toga nije trebalo da dođe, a da Brisel može predsedniku RS Miloradi Dodiku da zabrani da uđe u EU i da zamrznu svaki kontakt sa njim, "ali ga to neće mnogo pogoditi, jer on to i očekuje". 

Kada je u pitanju dijalog Beograd i Prištine, Biber navodi da su neke tehnike koje su posrednici iz EU koristili na početku tog procesa tada bile korisne i potrebne, ali sad više nisu efikasne. 

Sad mora da se promeni način razgovora i da se tačno zna šta je dogovoreno i u kojem roku mora da se uradi, jer će se lako ustanoviti ko nije ispunio obaveze, rekao jen Biber.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.