Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Nov.2017, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH kasni za EU 60 godina

Procene Svetske banke govore da je ekonomski rast Bosne i Hercegovine spor i da, ako bude nastavljen ovim tempom, neće dostići EU za 60 godina.

Ekonomista Svetske banke u BiH Sandra Hlivnjak izjavila je da će ekonomski rast u BiH ove godine iznositi tri odsto, a da će biti povećan na 3,2 odsto ako budu sprovedene ekonomske refeorme, ističući da tim tempom BiH neće dostići standard >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << EU za 60 godina.

"Zaposlenost u svim zemljama regiona vratila se na nivo od pre 2008. godine, osim u BiH", kazala je Hlivnjak na konferenciji za novinare u Sarajevu, predstavljajući izveštaj Svetske banke za zemlje zapadnog Balkana.

Prema njenim rečima, stopa nezaposlenosti u BiH jeste smanjena za pet procenata.

Ona je navela da BiH beleži rast izvoza, ali da su istovremeno niske strane direktne investicije, zbog čega nema značajnijeg privrednog rasta u BiH.

"Fiskalna stabilnost i dalje je prioritet, ali potrošnja mora da bude određena strateškim odlukama. Deficit tekućeg računa iznosi oko pet odsto, i ako uvoz nastavlja da raste, neto izvoz može da ima negativan uticaj na rast u BiH", ocenila je Hlivnjak.

Šef Kancelarije Svetske banke za BiH Emanuel Salinas rekao je da se ključ za privredni rast i otvaranje novih radnih mesta u BiH nalazi u posvećenosti sprovođenju strukturnih reformi koje bi trebalo da obezbede makrofiskalnu stabilnost, razvoj privatnog sektora i poboljšanje efikasnosti socijalne potrošnje.

Vlasti u BiH, prema oceni Svetske banke, treba da rade na fiskalnoj održivosti, ublažavanju šokova i fokusiranju na strukturne reforme, da bi bile uklonjene prepreke za zapošljavanje i da bi se povećala produktivnost.

Konstatovano je i da su prihodi povećani ali su budžeti i dalje opterećeni.

Prema poslednjem Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za zapadni Balkan, očekuje se da će svih šest zemalja zabeležiti rast u ovoj godini, dok se ubrzani rast očekuje u naredne dve godine.

Investicije su pokrenule snažan rast u Albaniji, na Kosovu i Crnoj Gori, dok je potrošnja dovela do stabilnog rasta u BiH.

Politička kriza u Makedoniji pogoršala je rast u toj zemlji, kao i u izuzetno hladna zima u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetska banka: BiH kasni za EU 60 godina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Nov.2017

Procene Svetske banke govore da je ekonomski rast Bosne i Hercegovine spor i da, ako bude nastavljen ovim tempom, neće dostići EU za 60 godina. Ekonomista Svetske banke u BiH Sandra Hlivnjak izjavila je da će ekonomski rast u BiH ove godine iznositi tri odsto, a da će biti povećan na 3,2 odsto...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.