Bez novih uslova za Srbiju

Izvor: RTS, 17.Jun.2011, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez novih uslova za Srbiju

Neophodno puno ispunjenje Akcionog plana kako bi Srbija dobila status kandidata, rekao komesar EU za proširenje Štefan File. Nema novih uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji, ističe File. EU traži rezultate dijaloga, ne i priznanje Kosova, kaže šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović.

Komesar Unije za proširenje Štefan File izjavio je da nema novih uslova na putu Srbije ka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji i da je neophodno puno ispunjenje Akcionog plana koji je ranije usvojila srpska vlada kako bi Srbija dobila status kandidata.

File je u izjavi Tanjugu rekao da postoji mogućnost da Srbija dobije i datum za otpočinjanje pregovora o članstvu Uniji, ali da "to ne može da garantuje" kao i da je "sve u rukama Srbije".

"Moj zadatak je da podržim Srbiju i objektivno ocenim napredak koji je postignut. Nadam se i želim da napredak bude napravljen i da pokrije sve važne domene kako bismo bili u poziciji da damo pozitivno mišljenje", rekao je File.

File je rekao da postoji "više pitanja u vezi sa kopenhaškim kriterijumima i srpske vlasti su toga svesne".

"Imamo redovan dijalog u kojem izražavamo podršku napretku Srbije. Ohrabren sam dosadašnjim napretkom", rekao je File.

Komesar Unije za proširenje rekao je da se još nije stiglo do cilja, jer ima još nekoliko pitanja kod kojih treba politički intenzivirati napore i naći rešenje, da se donesu neki zakoni, stvore institucije.

Evropska komisija je opredeljena, kako je rekao File, da pomogne Srbiji koliko može da dostigne tačku koja bi omogućila iznošenje pozitivne preporuke za Srbiju.

File je ukazao i na potrebu da dijalog Beograda i Prištine donese konkretne rezultate.

"Ti rezultati nisu potrebni zbog želje zemalja članica Unije i Brisela, već zbog potrebe poboljšanja uslova života u regionu", zaključio je File.

EU traži rezultate dijaloga

Šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je, povodom izjava pojedinih evropskih zvaničnika da je za članstvo Srbije u EU neophodno rešavanje kosovskog problema, da za Srbiju sigurno neće biti novih uslovljavanja.

"To što Brisel traži, a što je ovih dana ponovljeno kroz izjave nekih evropskih zvaničnika, nije za Beograd ništa novo i mi to shvatamo kao zahteve da se razgovori s Prištinom nastave, kao i da se u njima što pre dođe do konkretnih rešenja", rekao je Stefanović u izjavi Tanjugu.

Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović rekao je da se sugerišu razgovori u Briselu bez obaveze da se Srbija natera da bilo kada u tom procesu prizna Kosovo.

Iako, kako kaže Ivanović, EU nema jedinstven stav o tome kakvi odnosi treba da budu između Srbije i privremenih institucija u Prištini, izvesno je da blokada Kosova na putu uključivanja u regionalne forume predstavlja latentnu opasnost.

"Iz tog razloga EU insistira da se nekako reše vitalna pitanja i ne više od toga. Ne mislim da insistiraju na statusu, jer status nije rešiv. Postoji 76 zemalja koje su priznale nezavisnost Kosovo, ali sada je već svima jasno da ako Srbija ne prizna to ne vredi baš puno", ocenjuje Ivanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.