Bez novih dokaza u slučaju Klečka

Izvor: B92, 07.Apr.2012, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez novih dokaza u slučaju "Klečka"

Priština -- Euleksov tužilac u slučaju "Klečka" odlučio je da ne iznosi nove dokaze i zatražio od Suda da izrekne presudu četvorici preostalih optuženih, piše BIRN.

U podnesku poslatom Opštinskom sudu u Prištini, Čarls Hardavej, tužilac Misije vladavine prava EU na Kosovu (Euleks), napisao je da Tužilaštvo stoji iza prethodne optužnice protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i da traži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brzu sudijsku odluku.

"Tužilaštvo neće menjati pravne kvalifikacije ili akte kojima tereti optuženike za bilo kakvu odgovornost osim onih već definisanih u optužnici”, kaže se u podnesku koji je potpisao tužilac Hardavej.

Čarls Hardavej zamenjuje specijalnog tužioca Mauricija Salustra, koji je na dopustu.

Kosovski sud je 30. marta doneo odluku da postoji dovoljno dokaza protiv Fatmira Ljimaja, potpredsednika vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK), i tri bivša pripadnika OVK – Nedžmija Krasnićija, Nasera Krasnićija i Nasera Šalje.

Sud je preostalu šestoricu optuženih u slučaju "Klečka” oslobodio svih optužbi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima srpske i albanske nacionalnosti počinjene u logoru Klečka 1999. godine.

Prema zakonu, novo suđenje može da se pokrene samo ako postoje novi dokazi ili dokazi koji nisu uvedeni u evidenciju na prethodnom suđenju.

Zbog toga Euleksov tužilac Čarls Hardavej neće prilagati novi spisak svedoka u slučaju "Klečka”, a tražio je od Suda da ni Odbrani ne dozvoli da predstavi nove dokaze.

U svom podnesku tužilac kaže da su dokazi sakupljeni u evidenciji slučaja "Klečka” "više nego dovoljni da Sudsko veće donese konačnu i pravičnu presudu o krivičnoj odgovornosti četvorice optuženih”.

Gotovo svi navodi optužnice zasnovani su na iskazu Agima Zogaja, poznatog kao svedok "Iks”, koji je prošlog septembra, pre početka suđenja, oduzeo sebi život u Nemačkoj.

Zogaj je bio čuvar u logoru Klečka, a njegov dnevnik o događajima koji su se tamo odigrali bio je ključan za slučaj Tužilaštva protiv njegovog navodnog bivšeg komandira Fatmira Ljimaja i devetorice pripadnika OVK.

Okružni sud u Prištini pustio je 21. marta svu desetoricu optuženih na slobodu, pošto je doneo odluku da su Zogajevi dnevnici nedopustivi kao dokaz.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bez novih dokaza u slučaju “Klečka”

Izvor: S media, 08.Apr.2012, 10:11

Euleksov tužilac u slučaju "Klečka" odlučio je da ne iznosi nove dokaze i zatražio od Suda da što pre izrekne presudu četvorici preostalih optuženih...U podnesku poslatom Opštinskom sudu u Prištini, tužilac Euleksa Čarls Hardavej napisao je da Tužilaštvo stoji iza prethodne optužnice protiv...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.