Bez Kosova u UN Srbija ne može u EU

Izvor: Danas, 13.Jun.2016, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Kosova u UN Srbija ne može u EU

Berlin - Nemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u članstvo Evropske unije sve dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, rečeno je Danasu u nemačkom Bundestagu.

Kako navodi jedan od poslanika iz vladajuće koalicije Hrišćansko- demokratske unije/Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU), "srpskom državnom vrhu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << još pre dve godine rečeno da će članstvo Kosova u UN biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU".

Prema rečima našeg sagovornika koji je insistirao na anonimnosti, prilikom razgovora sa Jadrankom Joksimović, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije u srpskoj vladi, ovaj stav Nemačke je saopšten srpskoj strani kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.

- Tada smo i rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica UN. Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja o ovom pitanju - ističe ovaj poslanik Bundestaga.

On dodaje da je "vreme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN", da se "ubede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtev" i da se "pripremi javnost u Srbiji" za tu odluku.

- Moraćemo da pričamo sa premijerom Vučićem i drugim partijama u Srbiji jače o tome šta znači normalizacija odnosa s Kosovom. Kad smo pitali srpske zvaničnike, nisu imali odgovor. Za nas normalizacija odnosa Srbije i Kosova znači da Kosovo bude članica UN - kaže ovaj poslanik.

Prema njegovim rečima, čak je svojevremeno i Vuk Jeremić, tadašnji savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, kada ga je kancelarka Merkel pitala šta je zajedničko za Kosovo i Srbiju, odgovorio - zajednička evropska budućnost u EU.

Inače, u Bundestagu preovlađuje stav da nemačka spoljna politika mora da uradi više u slučaju Kosova, jer se nadaju napretku u primeni Briselskog sporazuma oko manjina i borbe protiv korupcije, a "ako bude problema oko Specijalnog suda za ratne zločine, EU i Nemačka će pokušati da pomognu".

SNS među evropskim narodnjacima

Evropska narodna partija (EPP), najuticajnija politička grupacija u Evropi, odobrila je Srpskoj naprednoj stranci pridruženo članstvo u toj organizaciji, saznaje Danas. Kako je objašnjeno našem listu, SNS će u punopravno članstvo biti primljena na njihovom kongresu u septembru. Evropska grupacija narodnih partija okuplja oko 75 stranaka iz 40 zemalja i najuticajnija je u Evropskom parlamentu. Jedna od članica je i nemačka vladajuća stranka CDU.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.