Berlinski proces prečica ka EU, a ne zamena

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Berlinski proces prečica ka EU, a ne zamena"

Berlinski proces nije zamena za evrointegracije, već prečica ka Evropskoj uniji, rekla je članica parlamentarnog odbora za evrointegracije i poslanica SNS-a Vesna Marković na panel diskusiji "Posle samita u Trstu".
U debati, u organizaciji istraživačko-izdavačkog centra "Demostat" i Fondacije Konrad Adenauer, novinari, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamentarci i članovi odbora za integracije, te fakultetski asistenti saglasili su se, uprkos raznolikim stavovima o dnevno političkim temama, da Samit u Trstu predstavlja značajan korak na putu regiona ka EU. 

Markovićeva smatra da je primetno da se Berlinski proces od 2014, kada je prvi put održan u Berlinu, intezivirao i da sada postoje konkretni rezultati. 
Kao neko ko sarađuje sa parlamentarcima iz Bundestaga, Markovićeva kaže da je EU shvatila da je proširenje bitno ne samo za stabilnost regiona, već i za stabilnost same Evropske unije, ako se u obzir uzmu pitanja terorizma i migracija. 
"Berlinski proces nije zamena za proces evrointegtacija već samo prečica ka tome", rekla je ona. 
Politikolog i asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić rekao je kako se pitanje "da li je Berlinski proces zamena za evrointegracije" može odgovoriti i sa "da" i sa "ne". 
"Da, zato što EU ni sama ne zna kako ide dalja politika proširenja", rekao je on dodajući da su lideri EU rekli u Trstu, kojem je prisustvovao, da učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana nije 'iza ćoška', ali da je ovo proces koji treba region da ohrabri na tom putu, jer EU ne odustaje od proširenja. 
A sa druge strane, ako sagledamo rezultate samita, kaže Surlić, odgovor je "ne", na pitanje o zameni članstva u EU Balkanskim procesom. 
"Balkan ostvaruje sve veću stabilnost i ako ostane dosledan Berlinskom procesu može da postane razvijeno područje a ne crna rupa Evrope", rekao je on. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vesna Marković: Berlinski proces - prečica ka EU

Izvor: Mondo, 14.Jul.2017

Evropska unija uvidela je da će poverenje u njene institucije rasti ako raste lični standard građana i da je proširenje važno kako za region tako i za stabilnost EU, izjavila je danas poslanica Srpske napredne stranke Vesna Marković...Foto: tanjug / dimitrije goll/ bg..Vesna Marković, koja je članica...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.