Beriša: Granice na Balkanu su konačne!

Izvor: Blic, 02.Dec.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša: Granice na Balkanu su konačne!

CIRIH/BERLIN - Predsednik vlade Albanije Salji Beriša ocenio je da su posle proglašenja nezavisnosti Kosova granice na Balkanu konačno povučene i ukazao da Tirana ne podržava nastojanja za pripajanje Kosova Albaniji.

U intervjuu za švajcarski dnevnik na nemačkom jeziku Tagesancajger, Beriša je najavio skoru posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Tirani i istakao opredeljenje njegove vlade da "konačno popravi" odnose sa Beogradom.

"Sa nezavisnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova su granice na Balkanu konačno povučene. Većina Albanaca u regionu je za integraciju u Evropsku uniju. Mi ćemo se ujediniti u okviru evropske zajednice vrednosti. Za to nisu potrebe izmene granica", rekao je Beriša.

Na opasku da njegova vlada gradi puteve koji će omogućiti bolju komunikaciju među Albancima na Balkanu i na pitanje da li "i na taj način može da nastane Velika Albanija", Beriša je rekao da "novim auto-putem od Drača do kosovske granice Albanija želi da podstakne privredni razvoj čitavog regiona" i da će "jednog dana od toga profitirati i srpska privreda".

Dodao je da je "rođen na granici Albanije sa Kosovom" i da je "i sam dugo verovao u ideju ujedinjenja svih albanskih područja na Balkanu".

"Danas kažem: Mi moramo tesno da sarađujemo sa susedima da bi granice izgubile značaj i da bi ljudi mogli slobodno da se kreću", naveo je albanski premijer.

Najavljujući da "u Tirani uskoro očekuje predsednika Srbije Borisa Tadića, što će biti prva poseta jednog beogradskog političara visokog ranga", Beriša je ukazao da "promene granica neće biti tema razgovora".

"Onaj ko misli da će priključivanjem ostatka Kosova Albaniji albansko pitanje biti rešeno, ozbiljno se vara ili želi nove sukobe", rekao je on.

Podsećajući da "albansko stanovništvo živi na jugu Srbije, u Makedoniji i Crnoj Gori" Beriša je ocenio da "posebno makedonska vlada mora da tretira Albance kao punopravne građane".

"Ali, povlačenje novih granica bi nas samo udaljilo od Evrope, a naše EU-ambicije morali bismo da zakopamo za narednih 20 godina", ocenio je Beriša.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.