Beograđani podeljeni oko evrointegracija

Izvor: Blic, 24.Nov.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani podeljeni oko evrointegracija

Oko 51 odsto građana prestonice podržava ulazak Srbije u Evropksu uniju (EU). Oni ocenjuju da su reforme koje je neophodno sprovesti kako bi se pristupilo EU potrebne za stvaranje bolje Srbije, i to vidi kao put kojim zemlja treba da ide.

Međutim, Beograđani misle da taj posao otežava stalno uslovljavanje i ucene koje EU primenjuje prema Srbiji (28 odsto), zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosovo (23 odsto) dok je, kako smatraju, na trećem mestu nesposobnost domaćeg rukovodstva (18 odsto).

Rezultati istraživanja koje je sprovela gradska Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, pokazali su da su stavovi Beograđana o

EU podeljeni, s tim da kod evro-skeptika preovlađuju građani koji imaju veoma negativan stav, dok kod evro-entuzijasta preovlađuju umereni stavovi.

- Ako bi se sada organizovao referendum o učlanjenju Srbije u EU, više od 44 odsto stanovnika prestonice glasalo "za”, dok bi jedna trećina bila protiv - rekao je direktor Agencije za evropske integracije Danko Runić.

Prema njegovim rečima, u javnosti je prisutan stav da EU znači odricanje od drugih nacionalnih interesa. Oko 22 odsto ispitanika smatra da će Srbija ulaskom u EU izgubiti pravo da vodi svoju politiku i suverenitet, dok 17 odsto misli da će izgubiti nacionalni identitet, kulturu i jezik.

- Istraživanje je pokazalo i da stanovnici Lazarevca i Rakovice imaju najpozitivniji stav o EU, dok stanovnici Grocke i Surčina imaju izrazito

negativno mišljenje u odnosu na ispitanike u drugim opštinama - kazao je Runić, istakavši da bi najviše glasova za članstvo Srbije u EU dali stanovnici Lazarevca, Novog Beograda i Vračara, a najmanje Zemuna, Obrenovca, Savskog venca i Starog grada.

Istraživanje je pokazalo i da je kod mladih odnos prema EU polarizovan, tako da ga pozitivno ocenjuje 48,7 ispitanika, dok izrazito negativno mišljenje ima 18,1 odsto njih. U glasanju za članstvo ne bi učestvovalo 14,6 odsto ispitanih, među kojima je najviše mladih uzrasta od 18 do 30 godina, koji su pokazali da su više apatični od drugih starosnih grupa. Najveća podrška evroitegracijala postoji kod starosne dobi od 30 do 45 godina, među visokoobrazovanim ljudima i ženama.

Pitanje EU Beograđani najviše povezuju sa Kosovom, kao i da bi se ulaskom u EU Srbija njega morala odreći.

- U medijima pitanje EU uglavnom se odnosi na to koje bi uslove Srbija još trebalo da ispuni, na pregovore Beograda i Prištine ili na ekonomsku krizu koja potresa EU - navela je Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Tri četvrtine ispitanika podržava inicijativu Beograda da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, kao i inicijativu da prestonica dobije svoje predstavništo pri evropskim institucijama u Briselu.

Istraživanje je obuhvatilo 1.700 ispitanika u 17 gradskih opština.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.