Beograd i Zagreb da smire emocije

Izvor: B92, 26.Nov.2012, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beograd i Zagreb da smire emocije"

Zagreb -- Komesar EU Štefan File kaže, povodom novog zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske zbog presude Gotovini i Markaču, da je važno da rodbine žrtava nađu mir.

"Rekao sam da je pomirenje dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je File u Zagrebu posle razgovora s hrvatskim državnicima.

On je dodao da veruje da će "hrvatsko pravosuđe imati koristi od podataka koje je prikupio Haški tribunal".

"Verujem da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će političari na obe strane naći izlaz i doprineti hlađenju emocija u korist regiona", kazao je File.

Evropski komesar izrazio je uverenje da će Hrvatska do 1. jula iduće godine postati članica Evropske unije i dodao da će od toga imati korist ceo region, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

File je u Zagrebu razgovarao s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predednikom Sabora Josipom Lekom.

Evropski komesar posle posete Zagrebu putuje večeras u Sarajevo, gde će razgovarati sa zvaničnicima BiH.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u intervjuu "Kuriru" da "odnosi sa Hrvatskom ne idu na dobro".

"Predsednik Hrvatske je do ove presude (Haška odluka o oslobađanju generala Gotovine i Markača) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić.

Tu izjavu Nikolića osudili su hrvatski predsednik Ivo Josipović i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, koje je saopštilo da izjave Nikolića ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu.

Josipović je ranije danas izjavio da sada njegov susret sa Nikolićem ne bi imao smisla, da se s njim ne viđa, ali da čita "njegove neobične izjave".

Takođe, rekao je i da su, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu, šanse srpske kontratužbe za genocid gotovo nikakve i ponovio da su Gotovina i Markač ratni heroji.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da se zalaže za nastavak saradnje sa Srbijom i smirivanje napetosti nakon oslobađanja Gotovine i Markača.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Beograd i Zagreb da smire strasti"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2012

Komesar EU Štefan File kaže, povodom novog zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske zbog presude Gotovini i Markaču, da je važno da rodbine žrtava nađu mir...Smirite se : Štefan File  .."Rekao sam da je pomirenje dugoročan proces i važno je da rodbina žrtava nađe mir", rekao je File u...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.