Beograd i Priština daleko od kompromisa

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i Priština daleko od kompromisa

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine 20. marta neće biti poslednja, ali će i te kako biti važna, kažu gosti Oka. Pogotovo ako se zna da će 16. aprila biti podnet izveštaj o toku pregovora, što će uticati na odluku o tome da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU.

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine biće veoma važna, ali neće biti poslednja. Rekonstrukcija Vlade biće kozmetička >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i njome se skreće pažnja javnosti sa važnih problema, rekli su gosti emisije Oko.

Runda pregovora Beograda i Prištine u sredu neće biti poslednja, ali će svakako biti važna, kaže urednik agencije Beta Ivan Cvejić. Dodaje da je to posebno značajno "ako se zna da će 16. aprila biti podnet izveštaj EK o tome kako su pregovori tekli", od čega će zavisiti i da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU.

Cvejić objašnjava da će i EU i SAD insistirati da se problem Kosova reši i da se posao završi.

Zamenik glavnog urednika Blica Svetomir Marjanović kaže da je očekivao reakcije javnosti, kada je pre dva dana list u kojem radi objavio nacrt sporazuma Beograda i Prištine. Ali, da je po njemu "najveći problem što niko nije analizirao tekst tog sporazuma".

Dodaje da ne veruje da bi Srbija mogla da dobije datum pregovora, a da ne prihvati plan za Kosovo i da bi u slučaju da datum ne dobije sve međunarodne veze Srbije bile prekinute.

"Ne znamo sa kim su i šta razgovarali pre nego što su došli na vlast. Ako su obećali da će završiti priču o Kosovu, oni će je završiti ili će u suprotnom značiti da su prevarili one sa kojima su pregovarali i trpeće posledice zbog toga. A i mi sa njima", kaže Marjanović.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je on za pregovore sa Prištinom do iznemoglosti kako bi se problem rešio, ali da ako je srpska strana uslovljena datumom za početak pregovora sa EU onda tu ne može mnogo da se očekuje.

"U Srbiji su predstavnici Hrišćansko-demokratske unije Nemačke, a njihov stav je da Srbija može da računa na evrointegracije tek kada prizna Kosovo. Čak i da Srbija to uradi do 28. juna, kada će se odlučivati o datumu za pregovore, ona ne bi mogla da postane član EU u narednih 10 godina", kaže Milivojević.

Rekonstrukcija Vlade kozmetička

Ukoliko najavljene rekonstrukcije Vlade i bude Ivan Cvejić veruje da velikih preokreta neće biti.

"Čak i ako se dogode, promene će biti samo personalne, a ne suštinske, jer će se menjati samo ljudi, a ne i politika", kaže Cvejić.

Cvijetin Milivojević smatra da se pričama o rekonstrukciji Vlade pažnja javnosti skreće sa većih problema kao što su pitanje Kosova ili borba protiv korupcije.

Dodaje da bi posle 28. juna trebalo da se održe vanredni izbori. " Ako datuma bude, to znači da smo popustili u vezi Kosova, ako ga ne bude to znači da smo negde nešto propustili", kaže Milivojević.

Svetomir Marjanović smatra da su vanrednih izbora bez datuma za početak pregovora "suludi". Dodaje i da nije nemoguće da se sada obavi "kozmetička rekonstrukcija vlade, a da se za šest meseci ide na vanredne izbore", mada po njemu to ne bi bilo dobro rešenje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.