Belgija preuzela predsedavanje EU

Izvor: B92, Beta, 01.Jul.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija preuzela predsedavanje EU

Brisel -- Belgija od Španije preuzima predsedavanje EU. Belgijski zvaničnici poručuju da će proširivanje Unije na zemlje zapadnog Balkana ostati jedan od prioriteta.

Belgijanci najavljuju da bi o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji moglo da bude reči na sastancima evropskih šefova diplomatije u septembru ili oktobru.

Na čelo Evropske unije dolazi zemlja koja trenutno nema vladu, a koju potresa duboka podeljenost dva regiona, Valonije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Flandrije u kojoj postoji snažan sepatistički pokret.

Preuzimanje predsedavanja vršilac dužnosti šefa diplomatije Stiven Vanaker iskoristio je da partnerima u Uniji pošalje poruku da njegova zemlja ostaje jedinstvena što, kaže, pokazuje i zajednički rad na izloži kojom se Belgija predstavlja kao predsedavajuća.

"Jedinstvo i raznolikost - to je nešto što je verovatno Evropi dobro poznato, ali o čemu i Belgija dosta zna. Nije slučajnost da danas ovde stojim kao predstavnik belgijske federalne vlade, ali da su sa nama i predstavnici tri belgijske zajednice koje su doprinele da ova izložba bude uspešna kao još jedan dokaz jedinstva i raznolikosti”, rekao je Vanaker.

Preuzimanje predsedavanja Uniji, belgijski premijer u ostavci Iv leterm iskoristio je da poruči da je Belgija "vatreni pristalica" nastavka procesa integracija.

Belgijanci najavljuju da bi kandidatura Srbije za članstvo mogla biti razmatrana do kraja jeseni.

Iako u procesu proširenja ima očiglednih problema, Srbija unutrašnjim reformama mora da se spremi za trenutak kada će proširenje postati akutelna tema, izjavio je, gostujući u "Kažiprstu” radija B92, Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Preuzimajuci predsedavanje eu, Belgijski premijer u ostavci Iv Leterm najavio je da Belgija namerava da "ograniči svoju ulogu" predsedavajuće Uniji i da veći prostor ostavi visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju.

Van Rompej bi u utorak trebalo da doputuje u Beograd.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je u intervjuu evropskom internet biltenu Juraktiv, nastojao da odagna uverenje da u EU, zbog unutrašnje ekonomske krize, ima protivljenja daljem proširenju.

File je ukazao na činjenicu da "nijedna pouka" iz dosadašnjih prijema novih članica u EU ne navodi na zaključak da je to kočilo ekonomski napredak "starih članica" Unije.

"Naprotiv, ulazak novih članica znači nove mogućnosti i reč je o najboljem evropskog pristupu da se problemi reše", podvukao je File i time odgovorio na opasku Juraktiva da "u teškoj ekonomskoj situaciji u Evropi neki smatraju da je proširenje samo 'više usta koja treba hraniti'".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.