Barozo: Ključ evrointegracija u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2011, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Ključ evrointegracija u Srbiji

BEOGRAD -

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je danas u Beogradu da Srbija pripada evropskoj porodici naroda i da je ključ evrointegracija u rukama Srbije.

Barozo i premijer Srbije Mirko Cvetković saglasili su se u razgovoru da je 2011. godina ključna u procesu evrointegracija, i da Brisel i Beograd treba da sarađuju u nastavku približavanja Srbije i EU.

"Moja poruka građanima Srbije je jasna. Mi smatramo Srbiju članicom evropske porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sada zajedno treba da radimo kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je članstvo Srbije u EU", rekao je Barozo na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Predsednik Evropske komisije je kazao da je podržao napore koje je Srbija učinila u dosadašnjem procesu evrointegracija, ali da je premijeru Srbije obećao svu pomoć u nastavku tog procesa, iako će brzina približavanja EU zavisiti pre svega od spremnosti Beograda da sprovede potrebne reformske procese.

"Vreme ističe i ključ je u rukama Srbije. Kriterijumi se moraju ispuniti, u reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije da bi se dosegao cilj. Od ključnog značaja je i saradnja sa Haškim tribunalom i očekujemo da će Srbija uraditi sve što može u tom smislu", poručio je Barozo.

Prema njegovim rečima, za Srbiju su od izuzetnog značaja i efikasne ekonomske reforme, jer one su, ne samo jedan od uslova evropske budućnosti, već i preduslov razvoja svake države.

"I te kako još mnogo treba da se uradi, naše opredeljenje da Srbiju približimo EU je snažno. Cenimo vašu rešenost, ali važno je da Srbija ostane na pravom putu kako bismo ušli u narednu fazu u odnosima", zaključio je Barozo.

Cvetković je rekao da je na sastanku analizirano šta je uređeno i šta je ostalo da se uradi u predstojećem periodu kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, i da je, osim o procesu reformi i zakonskoj regulativi, reči bilo i o popisu na Kosovu i problemu lažnih azilanata.

Kada je reč o lažnim azilantima, Srbija će, prema Cvetkovićevim rečima, učiniti sve što je u njenoj moći da se taj problem reši, a u tome bi dragocena bila i pomoć EU.

"Dobili smo podršku za sve što smo uradili ali i podršku za sve ono što još treba uraditi tokom ove godine. Preuzeli smo obavezu da započete poslove završimo kako su planirani, i dogovorili se da svi problemi budu razlog za povećanu pažnju i da ih rešavamo zajedno sa EU", kazao je Cvetković.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su svi ministri čiji resori moraju da sprovedu preporuke Evropske komisije, a sa Barozom u delegaciji iz Brisela bili su komesar za proširenje Štefan File i Miroslav Lajčak, koji je u timu visoke predstavnice EU zadužen za Zapadni Balkan, Rusiju i istočno susedstvo.

Barozo će se večeras, u okviru jednodnevne posete Beogradu, sastati sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Delegacija Evropske komisije će, kako je najavljeno, sutra posetiti Prištinu.

Otvoren Info centar EU

Barozo i Cvetković su presecanjem vrpce, otvorili Informacioni centar Evropske unije u Beogradu u kojem će građani moći da saznaju sve što ih interesuje o Uniji, procesu integracija i o fondovima EU.

Dečji hor "Glas Beograda" izveo je himnu Bože pravde, kao i himnu Radost Evrope. EU info centar je projekat Delegacije EU u Beogradu čiji je cilj informisanje javnosti o Evropskoj uniji i njenim institucijama, kao i o odnosima između EU i Srbije.

Centar će građanima Srbije približiti evropske institucije i bolje ih informisati o dešavanjima vezanim za Evropske integracije, uključujući i projekte koje Evropska unija finansira na ovim prostorima.

Posetioci centra će na 10 računara moći da pretražuju baze podataka i sajtove o Evropskoj uniji, dok će zaposleni odgovarati na sva pitanja vezana za Evropsku uniju i nuditi posetiocima besplatne informativne materijale o EU koje je moguće preuzeti i sa internet sajta www.euinfo.rs.

Posle otvaranja EU info centra, Barozo, File i Dežer odgovarali su na pitanja predstavnika univerziteta, profesora i studenata, nevladinih organizacija i organizacija koje se bave evropskim integracijama.

Konkretnim potezima do statusa kandidata

Barozo je dodao da Srbija mora da povuče konkretne poteze kako bi stekla status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine.

Barozo je na javnoj debati u beogradskom Domu omladine, gde je otvoren informacioni centar EU, rekao da sticanje statusa kandidata do kraja godine zavisi prvenstveno od Srbije.

"Srbija je ostvarila napredak, ali mora još da se uradi na putu evropskih integracija", rekao je Barozo i dodao da je ispunjavanje svih uslova koje propisuje EU obaveza Srbije na tom putu.

Barozo je naveo da EU očekuje punu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom u vidu završetka saradnje i izručenja preostalih optuženih koji su u bekstvu.

Odgovarajući na pitanja građana u vezi sa potencijalnim posledicama priliva lažnih azilanata iz Srbije u zemlje EU, Barozo je kazao da su ga zvaničnici Srbije danas obavestili o preduzimanju određenih mera kako bi se sprečila zloupotreba vizne liberalizacije.

"Mere su dobre, ali su mogle da budu preduzete i ranije", ukazao je Barozo, izrazivši očekivanje da će Srbija uz podršku EU rešiti i taj problem.

Građani su ga, takođe, pitali da li će približavanje Srbije EU biti uslovljeno priznavanjem nezavisnosti Kosova, na šta je odgovorio odrično i kazao da to neće biti uslov.

Prema njegovoj oceni, EU insistira na dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine i pozdravlja sve korake u tom pravcu, jer je, kako je istakao, to jedini način ostvarivanja stabilnosti i prosperiteta regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.