Ban:Formirati specijalni sud za OVK

Izvor: Akter, 11.Avg.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban:Formirati specijalni sud za OVK

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun tražio je od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sledeće godine formira specijalni sud za zločina OVK

"Snažno zahtevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da osiguraju da se specijalni sud formira najkasnije početkom 2015. godine", naveo je Ban je u najnovijem izveštaju o situaciji na Kosovu koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti UN 25. avgusta.

Generalni sekretar UN je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da je izveštaj Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca specijalnog istražnog tima (SITF) za zločine OVK od 29. jula "od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela".

On se takođe zahvalio Evropskoj uniji što je obezbedila političke i finansijske resurse za okončanje ovog procesa.

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula objavljenom na sajtu UN, Ban je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje Evropske unije, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Pristine.

Ban je pozdravio formiranje nove vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem 29. aprila istakavši da je ona spremno pokazala privrženost nastavku dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU i punoj primeni Briselskog sporazuma.

Kada je reč o nastavku dijaloga, generalni sekretar UN je konstatovao da u periodu od sredine aprila do sredine jula, sastanci dve strane na visokom nivou nisu održani zbog predizbornog i postizbornog procesa u Beogradu i Prištini i istakao da te sastanke treba nastaviti što je pre moguće.

"Ohrabrujem obe strane da što pre nastave sastanke. Puna i istinska primena Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013. godine, u skladu sa planom o implementaciji 22. jmaja 2013. godine, trebalo bi da obezbedi kontekst za rešavanje drugih preostalih pitanja kroz kontinuirano angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu uz posredstvo EU".

On je pozitivno ocenio proces parlamentarnih izbora na Kosovu, naročito učešće kosovskih Srba na severu Kosova i dodao da postizborni pregovori predstavljaju još jedan važan test političke zrelosti kosovskih institucija.

Okončanje tih pregovora, kako je naveo, veoma je značajno da bi novo rukovodstvo u Prištini moglo brzo da nastavi da se bavi ključnim izazovima, uključujući reformu izbornog sistema i politički dijalog sa Beogradom.

Ban je osudio nasilje u Južnoj Mitrovici 22. juna i ukazao da je od suštinske važnosti da se izbegavaju "jednostrane akcije i zapaljiva retorika" da bi se održala atmosfera koja vodi ka uspešnom nastavku dijaloga.

Taj incdinet pokazuje, upozorio je Ban, da je put ka pomirenju zajednica dug i naporan i da je "neophodno da sve strane prenesu na teren napredak koji su u Briselu postigli lideri".

Ban je u izveštaju takođe pozdravio formiranje novih skupština opština i usvajanje statuta srpskih opština na severu Kosova.

"Zajedno sa uspešno sprovedenim lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu, ovaj pozitivan razvoj događaja predstavlja ključne korake ka uspsotavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu u budućnosti, kao što predviđa Sporazum od 19. aprila 2013.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton o aktivnostima misije Euleks na Kosovu, a u okviru kojeg je u aneksu II priložen i izveštaj glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima EU Klinta Vilijamsona o zločinima OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.