BUZEK ČEKA ČVRSTE DOKAZE O ZLOČINIMA NAD SRBIMA

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUZEK ČEKA ČVRSTE DOKAZE O ZLOČINIMA NAD SRBIMA

BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek, posle susreta sa Slavicom Đukić-Dejanović u Briselu, izjavio je da Evropski parlament sa punom ozbiljnošću prihvata navode iz Martijevog izveštaja, ali da se moraju sačekati čvrsti dokazi za ozbiljnu akciju.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek izneo je spremnost Evropske unije da učestvuje u istrazi o zločinima i trgovini organima ubijenih Srba i Albanaca na Kosovu čim se od Saveta Evrope o tome dobiju "opipljivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dokazi".

Buzek je naglasio da je Srbija ključna zemlja regiona i naglasio podršku putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Pored ostalog, Burzek je ocenio da se odnosi Beograda i Prištine poboljšavaju i naveo da je to "važno i za Srbiju i za Kosovo".

"Mi tesno sarađujemo sa Savetom Evrope - isto mislimo", rekao je Buzek, ali je posebno naglasio da će "širu istragu" o zločinima na Kosovu i delom u Albaniji, EU pokrenuti kad dobije "opipljive dokaze od Saveta Evrope".

Buzek je time odgovorio na pitanje novinara da li to znači da bi ne samo Euleks, već i Evropski parlament i institucije EU mogle učestvovati u istrazi zajedno sa UN, SAD i NATO što je zatražila Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

"Mi veoma ozbiljno razmatramo te navode Saveta Evrope i potrebni su nam takođe opipljivi dokazi da bismo krenuli u neku širu i ozbiljnu akciju", naglasio je predsednik parlamenta Evropske unije.

Na pitanje da li smatra da bi takvu istragu trebalo da preduzme samo Euleks ili i Evropski parlament i druga tela EU, Burzek je ponovio da se od Saveta Evrope očekuju opipljivi nalazi.

"A mi smo, naravno, spremni da se i sami uključimo u to. Mada sad izgleda da je za to najveća odgovornost i vodeća uloga na Savetu Evrope. Potrebno nam je neko vreme", zaključio je Buzek, rekavši da Evropski parlament i Savet Evrope "jedan drugog podržavaju i čekamo na opipljive dokaze Saveta Evrope, a sarađujemo i mislimo isto".

Predsednica parlamenta Srbije Slavica Đukić-Dejanović je rekla da je sa zadovoljstvom informisala predsednika Evropskog parlamenta da je Srbija u roku od devet nedelja odgovorila na sva pitanja iz Upitnika i da će predsednik Vlade Srbije odgovore Evropskoj komisiji predati 31. januara.

"Svakako sam spreman da dođem u Srbiju koja je veoma važna zemlja za EU", rekao je Buzek odgovarajući na poziv predsednice parlamenta.

Đukić-Dejanović pozvala je Buzeka da dođe na konferenciju o uticaju parlamenata država i regiona dunavskog sliva na realizaciju Dunavske strategije koja će se održati 5. i 6. aprila u Novom Sadu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.