Austrija preuzima predsedavanje Evropskom unijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2018, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija preuzima predsedavanje Evropskom unijom

Austrija preuzima predsedavanje Evropskom unijom (EU) u trenutku kada se Unija suočava sa različitim unutrašnjim izazovima, izjavio je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović i ocenio da je izuzetno važno da se Srbija, u takvim okolnostima, u potpunosti posveti jačanju primene neophodnih reformi.

Kako je saopšteno, on je objasnio da misli na sve oblasti obuhvaćene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pristupnim pregovorima, kako bi poslala nedvosmislenu poruku o vlastitom kredibilitetu kada je u pitanju proces pristupanja EU.

Majstorović je među izazove sa kojima se suočava EU uvrstio pitanja bezbednosti i migracija, budućnost Unije, ali i izbore za Evropski parlament 2019. godine.

Slogan predsedavanja Austrije ukazuje na najznačajnije teme koje su u fokusu institucija EU i zemalja članica, naglasio je Majstorović, koji smatra da tema proširenja, za razliku od bugarskog predsedavanja, "sada naizgled prelazi u drugi plan".

Prema objašnjenju Majstorovića, za Austriju će prioriteti prevashodno biti bezbednost, borba protiv ilegalne imigracije, zaštita spoljnih granica EU, digitalizacija, održavanje stabilnosti u evropskom susedstvu, a zatim i dalja podrška procesima evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Uprkos izostanka ekspilicitnog pominjanja proširenja, on očekuje da Austrija nastavi da promoviše saradnju Unije sa zemljama Zapadnog Balkana, njihovo bliže povezivanje u okviru Berlinskog procesa i nastavak njihovog pristupanja EU.

Komentarišući otvaranje dva nova poglavlja za Srbiju, Majstorović je istakao da su to dobre vesti, ali i dodao da suština pregovaračkog procesa nije u otvaranju poglavlja.

"Otvaranje poglavlja predstavlja pozitivnu vest, međutim napredak na putu ka članstvu u EU se meri stepenom spremnosti preuzimanja obaveza koje proističu iz članstva, a ne otvaranjem poglavlja", predočio je Majstorović.

On je ukazao da je Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije iz aprila ove godine, na žalost, "veoma jasno ukazao da je Srbija, uprkos otvaranju poglavlja, od 2015. godine načinila mali pomak kada se radi o stepenu spremnosti da postane članica EU".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Austrija od 1. jula preuzima predsjedavanje EU

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2018

BEOGRAD - Austrija od 1. jula preuzima šestomesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije, u trenutku kada se EU suočava sa unutrašnjim izazovima, kao što su pitanja bezbjednosti i migracija, kao i budućnost Unije...Kako ocjenjuje Centar za evropske politike (CEP), u takvim okolnostima izuzetno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.