Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2018, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankara želi punopravno članstvo u EU

ANKARA - Turska će odbaciti svaku ponudu o partnerstvu sa EU koja ne podrazumijeva punopravno članstvo, saopštio je turski ministar za poslove vezane za Uniju Omer Čelik.

On je upozorio da sadašnja situacija Turskoj ne daje razlog da poštuje sporazum o migrantima sa Unijom.

"Privilegovano partnerstvo ili slični pristupi - mi ništa od toga ne prihvatamo ozbiljno. Turskoj ne možete ponuditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << takvu stvar", rekao je Čelik Rojtersu.

On je dodao da Ankara neće razmatrati takve ponude, kako god se one zvale.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je prije dvije sedmice da razvoj situacije u Turskoj ne omogućava nikakav napredak u vešedecenijskom zalaganju Ankare da bude primljena u EU.

Makron je rekao da treba promijentiti fokus diskusije i pomenuo mogućnost partnerstva umjesto punopravnog članstva.

Čelik je izjavio da Unija ne poštuje sve dijelove sporazuma o smanjenju priliva migranata u Evropu preko Turske u zamjenu za finanisjku pomoć od tri milijarde dolara.

On je dodao da finansijska pomoć "ne fukcioniše dobro", da nisu otvorena nova poglavlja u razgovorima o članstvu Turske i da nema napretka u proširenju sporazuma o carinskom sporazumu Turske i Unije.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Turski ministar odbacuje partnerstvo sa EU ako nije članstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018

Turska će odbaciti svaku ponudu partnerstva sa EU koja ne znači članstvo u Uniji, saopštio je danas turski ministar za evropske poslove Omer Čelik, upozoravajući da trenutna situacija ne daje Turskoj razlog da održi svoj dogovor o migrantima postignut sa EU..."Predloge kao što je privilegovano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.