Amerikanci se nadaju: TTIP nije mrtav

Izvor: B92, 21.Mar.2017, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci se nadaju: TTIP nije mrtav

Američki predstavnik pri evropskim institucijama Adam Šab ocenio je da sporazum o slobodnoj trgovini, TTIP, o kome su pregovarali SAD i EU, nije mrtav.

"Zaista izražavam svoje neslaganje sa stavom da je TTIP mrtav", rekao je Adam Šab, koji predstavlja SAD u Briselu dok ne bude imenovan novi ambasador.

Šab, koji je govorio o transatlantskim odnosima pred komisijom Evropskog parlamenta, naglasio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i investicije (TTIP) ne spada u kategoriju Transpacifičkog ugovora potpisanog sa 11 zemalja Azije i Pacifika iz koga su se SAD povukle čim je predsednik Donald Tramp stupio na dužnost 20. januara.

Tramp se stalno zalaže za protekcionističke stavove, međutim, njegova administracija nije odbacila TTIP, navodeći da proučava status pregovora o tome.

Ovi pregovori pokrenuti 2013, koje osporavaju nevladine organizacije i neki politički predstavnici, zaustavljeni su neposredno pre Trampovog stupanja na dužnost.

Šab je rekao da je TTIP zamrznut zbog konteksta američkih izbora krajem 2016. godine, ali takodje i holandskih, francuskih i nemačkih izbora ove godine.

"To nije bila najbolja klima za nastavak trgovinskih pregovora" nepopularnih kao što je TTIP, rekao je Šab. "Mi ga razmatramo i treba biti optimista", dodao je američki zvaničnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.