Zajednica opština osudila protokol MUP-a i Euleksa

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednica opština osudila protokol MUP-a i Euleksa

Skupština Zajednice opština Kosova i Metohije osudila je potpisivanje protokola o saradnji MUP-a Srbije i Euleksa i pozvala Srbe da ne izadju na izbore koje su raspisale privremene kosovske vlasti jer su institucije srpske države već izabrane.

"Više od 100.000 Srba izabralo je svoje legitimne predstavnike 11. maja", poručili su učesnici skupštine održane u Kolarčevoj zadužbini, naglasivši da im je namera da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dolaskom u Beograd poruče predsedniku Borisu Tadiću da je njegova ustavna obaveza da brine o narodu Kosova i Metohije.

Odbornici opština Kosova i Metohije zamerili su vlastima u Beogradu što nisu svoje predstavnike uputili na ovaj skup i postavili pitanje zašto u Kolarčevoj zadužbini nema predstavnika Srpske akademije nauka i umetnosti i Srpske pravoslavne crkve.

Skup, zamišljen kao crkveno-narodni sabor, protekao je bez predstavnika crkve a učesnici su izrazili žaljenje zbog podeljenuh mišljenja u SPC i odsustva vladike Artemija koji je, kako je rečeno, organizatorima saopštio da im se "neće pridružiti iz opravdanih razloga".

Odbornici iz Štrpca, Zvečana, Vitine, Prištine sa sedištem u Gračanici i drugih srpskih opština aplauzom su pozdravili odsutnog episkopa raško-prizrenskog naglasivši da on jedini opstaje na Kosovu i Metohiji uprkos pritiscima i teroru.

Učesnici skupštine ocenili su da je neprimerena odluka Svetog arhijerejskog sinoda i nalog koji je dat igumaniji pećke patrijaršije da potpiše ugovor o isporuci struje sa Kosovskom elektrokorporacijom (KEK), na kome je stajao memorandum Republika Kosovo.

Naglasivši da se teror i ubistva samo uvećavaju, da se droga kupuje na kioscima, da cveta trgovina belim robljem predstavnici srpskih opština su rekli da je nedopustiva izjava generalnog sekretara NATO, kojoj se, kako su naveli, pridružio i ministar odbrane Dragan Šutanovac - da je bezbednosna situacija na Kosovu bolja.

Poruka je upućena i medjunarodnoj zajednici i vlastima u Srbiji da se zaustavi medijski mrak u kome se "promovišu marginalni dogadjaji i veća pažnja posvećuje 'Paradi ponosa' nego elementarnim pravima Srba na Kosovu".

Skup je završen proglasom u kome se osudjuje potpisivanje protokola o saradnji MUP-a Srbije sa Euleksom, jer, kako su naveli učesnici skupštine, to u suštini podrazumeva definisanje granice izmedju Kosova i Srbije.

Učesnici skupštine su se iz Kolarčeve zadužbine uputili u pravcu zgrade predsedništva gde su Ustav Srbije predali na adresu predsednika Tadića sa naznakom da ne treba da zaboravi da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da je njegova obaveza da poštuje Ustav.

Predsedniku Tadiću uručen je i Protokol Euleksa o radu na Kosovu u čijem zaglavlju stoji Republika Kosovo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.