Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Euleks se igra životom Olivera Ivanovića

Kosovske vlasti i misija EU u Prištini ostaju nemi na zahtev lidera GI SDP da mu se omogući odbrana sa slobode ili da bude prebačen u pritvorsku jedinicu u Mitrovici

Ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da se nada da će Euleks shvatiti da se igra životom lidera GI SDP Olivera Ivanovića i dozvoliti da bude premešten u pritvor u Kosovsku Mitrovicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„To zašto on štrajkuje glađu, da ga premeste iz jednog zatvora u drugi, bedno je govoriti o tome i jezivo je. EU i predstavnici međunarodne zajednice imali bi odličnu priliku da pokažu da su zaista neutralni i da im je svačija patnja razumljiva i da vode računa o svakom čoveku bez obzira na njegovu nacionalnost”, kazao je Vulin, prenosi Beta.

Situacija u kojoj se nalazi Ivanović, to što nisu uvažene garancije Vlade Srbije da se on brani sa slobode, „značajno opterećuje naše odnose, uznemirava Srbe gde god žive, to situaciju čini i težom nego što jeste”, rekao je Vulin.

„Veoma sam zabrinut za zdravlje lidera GI SDP Olivera Ivanovića i nadam se da će Euleks već jednom shvatiti da se igra životom čoveka i ovo je već prevršilo svaku meru”, rekao je Vulin.

Takođe, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska je izrazila najdublju zabrinutost i protest zbog nehumanog tretmana kome je u prištinskom zatvoru izložen Oliver Ivanović, protiv koga je Euleks pre više od mesec dana pokrenuo istražni postupak zbog navodnih zločina nad albanskim civilima pre 15 godina.

„U civilizovanom svetu svaki čovek je nevin dok se ne dokaže da je kriv. Tako bi trebalo da bude i s Oliverom Ivanovićem. Međutim, po ko zna koji put na KiM, svedoci smo da se zatvorske vlasti i zatvorenici Albanci prema Srbima koji su osumnjičeni za navodne zločine odnose kao prema najgorim kriminalcima”, navedeno je u saopštenju Eparhije koje je preneo Tanjug.

Euleks i lokalne kosovske institucije ostaju nemi na njegov zahtev da mu se omogući odbrana sa slobode ili barem da bude prebačen u zatvorsku jedinicu u Mitrovici, gde bi zasigurno imao humaniji tretman i mogućnost da ga porodica lakše posećuje i da mu pruža toliko potrebnu moralnu podršku, dodaje se u saopštenju.

„Zdravstveno stanje Olivera Ivanovića pogoršava se iz dana u dan. Zatvorske vlasti mu još prete samicom i izolacijom ako nastavi da odbija hranu, dok su albanski zatvorenici pre nekoliko dana ponovo fizički nasrnuli na njega”, predočila je Eparhija raško-prizrenska.

Eparhija ističe da, iako kao hrišćanska institucija ne može da podrži štrajk glađu i stalno apeluje na Olivera da sačuva svoje zdravlje i snagu, isto tako ne može a da ne razume da njegov dalji ostanak u zatvorskoj jedinici u Prištini u postojećim uslovima još više ugrožava njegov život i ima za cilj da ga slomi i ponizi kao ličnost.

Eparhija raško-prizrenska najavila je da će se ponovo obratiti međunarodnim institucijama i stranim diplomatskim predstavništvima da se razmotri zahtev Ivanovića, koji je upravo s tim institucijama godinama korektno sarađivao i konstantno ukazivao na potrebu zajedničkog života Srba i Albanaca na ovom prostoru. „Ukoliko se ova agonija Olivera Ivanovića nastavi i pored svih apela koji ovih dana stižu Euleksu, to će biti više nego jasna poruka pretnje i obeshrabrenja svim Srbima koji žele da se pravedno bore za interese svog naroda i budućnost svoje dece na Kosovu i Metohiji”, poručuje Eparhija raško-prizrenska u saopštenju.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, kako se dodaje, već je dva puta posetio Olivera Ivanovića u pritvoru i preneo mu izraze podrške sveštenstva, monaštva i vernog naroda Eparhije da s nadom u Boga i pravdu božiju dokaže svoju nevinost.

M. A.

----------------------------------------------

Pelević na Jarinju štrajkuje glađu i žeđu

Lider Patriotskog fronta Borislav Pelević započeo je štrajk glađu i žeđu na administrativnom prelazu Jarinje jer ga kosovske vlasti nisu pustile da uđe na Kosovo i Metohiju.

Delegaciji Patriotskog fronta, koja je imala predizborne aktivnosti u Kosovskoj Mitrovici, ujutru oko 10 časova zabranjen je prelazak preko administrativnog prelaza Jarinje, navodi se u saopštenju. „Narodnom poslaniku Peleviću takozvana kosovska policija izdala je dokument o zabrani ulaska u takozvanu državu Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Pelević je započeo štrajk glađu i žeđu s ciljem da se srpskoj javnosti pokaže kakve su posledice Briselskog sporazuma. On je poručio da neće prekinuti štrajk sve dok mu ne bude omogućen ulazak na Kosovo i Metohiju na kojem se rodio i za koje se, kako je naglasio, ceo život borio.

Tanjug

objavljeno: 09.03.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ivanoviću štrajk nanio neotklonive posljedice

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Mar.2014, 15:32

KLINA - Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin izjavio je danas da nastaju neotklonjive posljedice po zdravlje Olivera Ivanovića koji štrajkuje glađu u pritvoru u Prištini zatraživši još jednom da se Ivanoviću omogući premještaj u pritvor u Kosovskoj Mitrovici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.