Srbija traži informacije o hapšenju na Kosmetu

Izvor: RTS, 25.Sep.2009, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži informacije o hapšenju na Kosmetu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio od predstavnika EU Pitera Sorensena informaciju o slučaju hapšenja Srba iz Novog Brda. Sorensen preuzeo obavezu da prenese zahtev Euleksu.

Od predstavnika Evropske unije Pitera Sorensena ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je punu informaciju o slučaju hapšenja Srba iz kosovske opštine Novo Brdo, koji su osumnjičeni za ratne zločine.

"Sorensen je preuzeo obavezu, da prenese zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Euleksu i da po dobijanju informacije odmah sa njom upozna ministra Bogdanovića", saopštilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je još jednom naglasilo privrženost civilizacijskom stavu da svako ko je odgovoran za ratne zločine, mora da odgovara za počinjena nedela.

To ministarstvo u saopštenju insistira na razjašnjenju ovog slučaja, da bi se otklonila svaka sumnja da se zloupotrebom tajnih optužnica za ratne zločine, nastoji da spreči povratak izbeglih i raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju.

"Otklanjanjem ove sumnje povratilo bi se poverenje srpskog stanovništva na Kosmetu u legalno međunarodno prisustvo u Pokrajini", dodaje se u saopštenju.

Bogdanović je sa Sorensenom, izaslanikom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane razgovarao u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Euleks je ranije danas potvrdio da je Srđan Filić, uhapšen u sredu u Novom Brdu pod sumnjom da je počinio ratni zločin, pušten da se brani sa slobode, dok je troje kosovskih Srba, uhapšenih istog dana, zadržano u jednomesečnom pritvoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.