Srbija ne pregovara sa Unijom, a Euleks dolazi?!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne pregovara sa Unijom, a Euleks dolazi?!

BEOGRAD - Dok predstavnici Evropske unije tvrde da su prihvatili uslove Beograda za razmeštanje Euleksa na Kosovu, predsednik Boris Tadić kaže da "niko ne pregovara sa EU", već da naša država razgovara samo sa Ujedinjenim nacijama. Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak je ponovila da će delovanje Euleksa biti zasnovano na Ahtisarijevom planu, ali da "neće prejudicirati status Kosova i Metohije".

Niko ne pregovara sa Evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Unijom. Mi kao država samo razgovaramo sa predstavnicima UN čiji smo član", rekao je predsednik Boris Tadić na konferenciji za novinare nakon sastanka Veća za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Tadić je kazao da su razgovori o preoblikovanju UNMIK-a "ozbiljni".

"Srbija ne odustaje od svojih principa očuvanja vlastitog integriteta, a očuvanje integriteta jeste principijelna tačka naše politike bez obzira na sva iskušenja u vezi sa utvrđivanjem budućeg statusa Kosova i Metohije", istakao je on.

Zvaničnici EU: Uslovi Beograda za Euleks - prihvatljivi

Visoki zvaničnici Evropske unije potvrdili su danas u Beogradu da su Briselu prihvatljivi uslovi koje je Beograd postavio za raspoređivanje misije EU na Kosovu i Metohiji.

Direktor za Zapadni Balkan u Direkciji za proširenje EU Pjer Mirel izjavio je danas u Beogradu da je Evropska unija prihvatila da UN odobre Euleks, da ta misija bude statusno neutralna i da nema veze sa Ahtisarijevim planom.

Ta tri uslova Beograd je postavio kao neophodna za razmeštanje Euleksa.

Mirel je naglasio da je važno da misija što pre počne sa radom i dodao da je dolazak Euleksa na Kosovo nešto o čemu EU želi da se dogovori sa Srbijom u interesu svih građana Kosova.

Potvrda

Da EU prihvata uslove Beograd o Euleksu potvrdio je i francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral.

"Prihvatili smo predlog da mandat Euleksa bude potvrđen u UN, da se prizna da je ta misija statusno neutralna i da ne bude nikakvih referenci u odnosu na plan Martija Ahtisarija", rekao je Teral, čije zemlja je aktuelni predsedavajući EU.

Direktor Direkcije Saveta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Štefan Lene, na međunarodoj konferenciji "Srbija i EU", rekao je da Unija od Srbije očekuje saradnju, pre svega u razmeštanju misije Euleksa.

Lene je naveo da se sada radi na tome da se pronađe način da Beograd prihvati dolazak misije Euleks.

"Kosovo je u mnogo aspekata nerazjašnjeno pitanje i ono će predstavljati veliki izazov za međunarodnu zajednicu i u budućnosti", ocenio je Lene i dodao da je EU svesna da je Kosovo osetljivo pitanje za Srbiju.

Svilanović: Savet bezbednosti sledeće nedelje potvrđuje odluku Unije

Član ekonomske komisije UN za Evropu Goran Svilanović rekao je da je Unija prihvatila sve uslove Beograda za razmeštanje Euleksa na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da će ta odluka EU biti potvrđena sledeće sedmice i u Savetu bezbednosti UN.

Svilanović je ocenio i da će dogovor između Srbije i međunarodne zajednice oko razmeštanja Euleksa biti dobar uvod za ono što predstoji Srbiji u 2009. godini.

Doris Pak: Euleks po Ahtisariju

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je Tanjugu da će delovanje misije Euleksa biti zasnovano na Ahtisarijevom planu, ali da neće prejudicirati status Kosova i Metohije i da Euleks "dolazi na osnovu Rezolucije 1244".

Pak je ocenila da je u interesu Srbije i Srba koji žive na Kosovu, da Beograd sa EU postigne sporazum oko razmeštanja misije Euleks.

Ona je rekla da "Euleks ne priznaje Kosovo, već su to učinile zemlja članice EU" i da "EU želi da stvari na Kosovu budu mnogo bolje, bez obzira da li je nezavisno ili ne".

Prema njenim rečima, nezavisnost Kosova priznao je veliki broj država EU, ali to ne treba dovoditi u vezu sa raspoređivanjem Euleksa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.