Srbi uhapšeni pod sumnjom za ratne zločine

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi uhapšeni pod sumnjom za ratne zločine

Misija EU na Kosovu saopštila je da su pripadnici Euleks policije uhapsili jutros u oblasti Gnjilana četvoricu kosovskih Srba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo ratnih zločina.

Portparol Euleksa Karin Limdal izjavila je da je četvoro Srba jutros uhapšeno u opštini Novo Brdo, po nalogu Euleks tužilaštva u čijoj je nadležnosti istraga, koja je u toku, a pod sumnjom da su počinili ratne zločine, i da se oni trenutno nalaze u pritvoru. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Limdal je mitrovičkom Radiju "Kontakt Plus" rekla da su akciju hapšenja podržali Kosovske policijske snage (KPS) i Kfor.

Informaciju o hapšenju za Radio "S" potvrdila je i Kristina Herodes, portparol za pravosudje Euleksa.

"Četiri osobe su jutros uhapšene na području Gnjilana od strane Euleksa. Oni su osumnjičeni da su počinili ratni zločin u aprilu 1999. Još jedna osoba uhapšena je zbog ometanja zvaničnika Euleksa", izjavila je Kristina Herodes.

Ona je dodala da postoji kriminalistička istraga za zločin protiv civilnog stanovništva u aprilu 1999.

"Istraga se vodi zbog nehumanog postupanja, nanošenja teških telesnih povreda, zastrašivanja, sprovodjenja terora, nelegalnog hapšenja i držanja u pritvoru", rekla je Herodes za našu medijsku kuću.

Predsednik lokalne srpske samouprave, Stojan Stanojević, rekao je za radio "S" da su uhapšeni Svetlana Stojanović iz sela Bostane, zatim Dobrivoje Trajković, Slobodan i Srećko Martinović iz sela Plavica i Srdjan Filić iz Jasenovika kod Novog Brda.


On, ipak, nije mogao da potvrdi o kom ratnom zločinu je reč.

„Nemamo pouzdane informacije o čemu je reč. Ono što znamo potvrdili su nam članovi porodica uhapšenih. Navodni razlog hapšenja je posedovanje dokaza i dokumenata da su oni učestvovali u nekom ratnom zločinu“, izjavio je Stanojević za našu medijsku kuću.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.