Sporazum sa Euleksom na nivou regiona

Izvor: Politika, Beta, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum sa Euleksom na nivou regiona

Misija EU u Prištini je i u Tirani, Podgorici i Skoplju razgovarala o pitanjima koja se odnose na organizovani kriminal, krijumčarenje i trgovinu ljudima, ilegalno prelaženje granica – administrativne granice

Kosovska Mitrovica – Protokol o operativnoj saradnji srpske policije sa Euleksom, čije je potpisivanje najavio potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, stupiće na snagu kada se misija EU o pitanjima razmene političkih informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bude dogovorila i sa ostalim državama u regionu.

Kako je juče rečeno u Euleksu za „Politiku” predstavnici ove misije su već obavili u Tirani, Podgorici i Skoplju preliminarne razgovore o pitanjima koja se odnose na organizovani kriminal, krijumčarenje i trgovinu ljudima, ilegalno prelaženje granica– administrativne granice. A slični sastanci planirani su i za naredne nedelje.

Ovo objašnjenje Euleksa ujedno je i odgovor kada bi moglo da dođe do potpisivanja sporazuma koji je najavio Dačić povodom višemesečnih razgovora MUP-a Srbije sa misijom EU u Prištini, a nakon sačinjavanja Nacrta protokola o saradnji koji je pripremila srpska policija.

Iz Euleksa su objasnili da je deo njihove misije da nadgledaju i savetuju kosovske institucije u oblasti pravosuđa, policije i carine, ali i da je „veoma važno da Euleks zadržava jedan deo izvršne vlasti”. Euleks naglašava da je i predsednika Kosova podržao takav mandat Euleksa u pismu upućenom Havijeru Solani u februaru 2008. godine.

Potpisivanje protokola, koji će biti u interesu očuvanja stabilnosti i mira na Kosmetu, različito se tumači među predstavnicima Srba u pokrajini. Rada Trajković, potpredsednik SNV Kosova i Metohije, kaže da je najava potpisivanja protokola o političkoj saradnji „jedna od boljih vesti koja se čula ovih dana”. Ona dodaje da je protokol davno trebalo da se potpiše, a cilj razmene informacija između srpske policije, odnosno Beograda i Euleksa biće sprečavanje delovanje kriminogenih, ali i terorističkih grupa.

„Ipak, Srbi ne mogu biti stoprocentno bezbedni sve dok su oni koji su ih ubijali na slobodi. Stvaranje jedinstvenog bezbednosnog sistema može se ostvari tek onda kada Srbija uđe u NATO, jer ne mislim da samo policija može da garantuje bezbednost Srbima”, kaže Rada Trajković.

Predsednik Privremenog veća opštine Leposavić, član DS-a, Branko Ninić, koji je na čelu opštine koja se graniči sa centralnom Srbijom „pozdravlja odluku Beograda”. On se nada da će se na ovaj način sprečiti ilegalni prelasci preko administrativne granice u Donjem Jarinju.

Međutim, dobro obavešteni izvor, blizak policijskom vrhu u KPS-u, za „Politiku” kaže da se boji da će i ovaj protokol ostati samo mrtvo slovo na papiru, kakav je bio i onaj svojevremeno potpisan sa Unmikom.

„Međutim, ako ta saradnja bude istinska”, kaže ovaj sagovornik srpske nacionalnosti koji ne želi da mu ime bude objavljeno, „odnosno, ako i Beograd i Euleks budu stvarno radili na rešavanju problema u vezi sa kriminalom i terorizmom onda će to stvarno doprineti boljitku i smirivanju inače izuzetno teške situacije na Kosmetu”.

„Bojim se da do prave saradnje neće doći, jer svih ovih 10 godina imamo priliku da na terenu vidimo ljude koji su prebegli iz Srbije na Kosovo, pa čak i one koji su sa Kosova otišli u Srbiju, sa kriminalnim dosijeima, a koje niko ne privodi pravdi, kaže izvor „Politike” iz redova KPS-a.

U Euleksu nisu odgovorili na pitanje kako tumače protivljenje albanskih institucija u vezi sa potpisivanjem protokola, ali je zato Artan Duraku, portparol MUP-a Kosova, za „Politiku” rekao je da je kosovski MUP sposoban da potpisuje ugovore sa svima u regionu.

„Već je potpisan politički protokol sa Mađarskom i Austrijom, a potpisaćemo protokole i sa drugim zemljama, sa kojima su pregovori u toku”, rekao je Duraku. Potez Euleksa oštro je osudila vlada Kosova, naglašavajući da je to pitanje institucija Kosova, a ne Euleksa.

Biljana Radomirović

-----------------------------------------------------------

Sedmoro uhapšenih na Kosovu, među njima državljani Srbije

Policija Kosova uhapsila je juče sedam osoba zbog sumnje da su uključene u organizovani kriminal, a među njima su i državljani Srbije. „Trojica su državljani Srbije, dok su ostala četvorica državljani Kosova različitih etničkih zajednica, uključujući i Albance”, rekao je novinarima portparol policije Kosova Arber Beka.

Osobe, čija imena nisu navedena, uhapšene su u akciji jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala policije Kosova, preksinoć oko 22.30 u jednom hotelu u blizini Vučitrna. Tokom operacije zaplenjena je i velika količina zlata, novca i oružja u vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra.

B. M.

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.