Šefica Euleksa: Naš najveći uspeh je što odlazimo

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2018, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefica Euleksa: Naš najveći uspeh je što odlazimo

Rad Misije bio je uspešan, poručuje Papadopulu.

Šefica Misije EU za obezbeđivanje vladavine prava na Kosovu (EULEKS) Aleksandra Papadopulu izjavila je danas da rad Misije smatra uspehom, u trenutku kada smanjuje obim svojih operacija.

"Naš najveći uspeh je činjenica da postepeno odlazimo", rekla je Papadopulu za AP, na dan kada ističe izvršni mandat Misije.

Ona napominje da pravosuđe na >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Kosovu "još ima slabosti i problematičkih pitanja" te da "još mnogo toga treba poboljšati i mnoge rupe popuniti".

Ambasador SAD u Srbiji: Odlazi Euleks, ali ostaju Kfor i kosovska policija

U izveštaju iz Prištine, AP prenosi i izjavu kosovskog ministra pravde Abelarda Tahirija, koji je priznao da je EULEKS "pomogao u izgradnji kapaciteta institucija vladavine prava".

Američka agencija napominje da EULEKS od sutra, umesto izvršnog, sprovodi posmatrački i savetodavni mandat, do 14. juna 2020. godine.

Novi, ograničeni mandat Misije EU sprovodiće 503 člana osoblja, dok je do sada EULEKS obuhvatao 800 članova osoblja, navodi AP i dodaje da u Misiji više neće učestvovati sudije i tužioci, te da će pratiti odabrane slučajeve i procese i podržavati dijalog Beograda i Prištine.

Na osnovu rezultata ankete koju je sprovela Grupa za pravne i političke studije sa sedištem u Prištini prošle godine, AP napominje da su kosovski sudovi i tužilaštvo među institucijama koje uživaju najmanje poverenja na Kosovu i da su pod uticajem politike, dok je korupcija i dalje na visokom nivou.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.