Sednica SB UN o Kosovu u ponedeljak ili utorak

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica SB UN o Kosovu u ponedeljak ili utorak

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosmetu najverovatnije biti održana u ponedeljak ili utorak. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana razgovaraće u petak u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o razmeštanju Euleksa na Kosovu.



Jeremić je rekao je da su razgovori o planu od šest tačaka, koji podrazumeva statusnu neutralnost Euleksa na Kosovu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Metohiji, za Beograd završeni i da očekuje potvrdu dogovorenog u Savetu bezbednosti UN "što je moguće ranije".

"Što se tiče Beograda, razgovori su završeni i više ih neće biti. Mi smo postigli sporazum sa Ujedinjenim nacijama i očekujemo da to bude potvrđeno u Savetu bezbednosti što je moguće ranije", kazao je Jeremić za RTS i dodao da Srbija ceni napore međunarodne zajednice da ubedi organe u Prištini da je "put kompromisa jedini put".

"Nastavićemo da budemo konstruktivna strana i činićemo sve što je u našoj moći da očuvamo mir i stabilnost. Nadamo se da će plan od šest tačaka, sa definicijom statusne neutralnosti, biti potvrđen u Savetu bezbednosti i onda sledi zajednička faza na uspostavljanju mira i stabilnosti na prostoru čitavog Zapadnog Balkana", istakao je Jeremić.

Plan od šest tačaka UN tiče se šest ključnih oblasti na Kosmetu, uključujući policiju, sudove, carinu, transport i infrastrukturu, granice i srpsku kulturnu baštinu. Detalji plana koji su dogovorile UN i Beograd nisu zvanično saopšteni, ali prištinska štampa piše da Srbija traži da policija, pravosuđe i carine u srpskim sredinama budu pod kontrolom UN.

Što se tiče Euleksa, srpski zvaničnici su ranije saopštili da će tu misiju prihvatiti ako dobije odobrenje UN, bude statusno neutralna i ne sprovodi Ahtisarijev plan.

NATO: Neće biti "bezbednosnih propusta" oko Euleksa

NATO i Evropska unija neće dozvoliti da na Kosovu bude "bezbednosnih propusta" nakon što početkom decembra misija Euleks počne da funkcioniše, izjavio je danas u Briselu šef Vojnog komiteta NATO-a, admiral Đanpaolo di Paola, po završetku sastanka šefova generalštabova članica Alijanse.

"Neki se boje bezbednosnih propusta, ali NATO i EU neće dozvoliti da to toga dođe", rekao je Di Paola i dodao da između NATO i EU ne postoje politički problemi na terenu, te da će ove dve organizacije na Kosovu raditi zajedno da se "izbegne bilo kakva bezbednosna praznina".

"Kako ćemo to ostvariti zavisi od toga kako će se situacija razvijati nakon što Euleks počne da funkcioniše i razmesti se širom Kosova", rekao je on. "Bićemo oprezni, ali ponavljam - neće biti bezbednosnih propusta", naglasio je italijanski admiral.



Solana i Ban Ki Mun u petak o rekonfiguraciji UNMIK-a


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana razgovaraće u petak u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom o planu za rekonfiguraciju UNMIK-a, odnosno o razmeštanju Euleksa na Kosovu. Solanina predstavnica za štampu Kristina Galjak kaže da se čine napori da se dođe do nagodbe o usaglašenom, za sve prihvatljivom razmeštanju i delovanju Euleksa na Kosovu.

Portparol Euleksa na Kosovu Viktor Ruter rekao je danas da je ta misija operativno spremna, a da će potpuno raspoređivanje ljudstva biti završeno "do kraja zime".

"Spremni smo i samo čekamo na konačnu odluku da nastavimo", izjavio je Ruter za KIM radio.

Bogdanović osudio retoriku kosovskih zvaničnika

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je zameniku italijanskog ministra spoljnih poslova Alfredu Mantiki preneo principijelne stavove Srbije o raspoređivanju nove civilne misije Euleks na Kosmetu. Kako je saopšteno, Bogdanović je oštro osudio neprihvatljivu retoriku predstavnika Prištine i otvorene pretnje upućene srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji i naveo da očekuje aktivnije preventivno delovanje međunarodne zajednice.

Mantika je preneo da postoji visok stepen razumevanja za stavove Beograda i izrazio želju da se zadrži visok nivo bilateralnih odnosa. Italijanski diplomata je izrazio nadu i da će Savet bezbednosti UN po ovom pitanju u najskorijoj budućnosti doneti odluku prihvatljivu za Srbiju, navodi se u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko je tačaka - šest ili četiri?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008

PRIŠTINA - Portparol generalnog sekretara UN Brenden Varma izjavio je prištinskom listu "Zeri" da Ban Ki-mun ne planira da odustane ili promeni plan od šest tačaka za rekonfiguraciju UNMIK-a i raspoređivanje Euleksa na Kosovu i Metohiji..."Generalni sekretar je rekao šta ima i to...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jeremić: SB u ponedeljak

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2008

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji biti održana, najverovatnije, u ponedeljak ili u utorak

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.