Savet bezbednosti raspravljao o stanju na Kosovu

Izvor: Politika, 17.Feb.2011, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti raspravljao o stanju na Kosovu

NJUJORK - Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Kosovu, sinoć se ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić založio za sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, koja bi imala mandat UN, dok su predstavnici zemalja članica u debati ostale podeljene u stavu da li istragu treba da sprovodi Euleks ili UN.

Šef srpske diplomatije izneo je stav Srbije da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je rešenje u uspostavljanju ad hok istražnog mehanizma koji će formirati Savet bezbednosti i koji će ovom telu biti odgovoran.

Jeremić je podsetio da je „tako bilo i u svim ostalim slučajevima ratnih zločina na Balkanu, bez obzira na to kojoj su strani pripadali počinioci i bez obzira na njihovu političku ulogu”.

Prema rečima srpskog ministra, istraga Euleksa neće biti dovoljna, jer Euleks nema mandat da sprovede ozbiljnu istragu i ima jurisdikciju samo na Kosovu.

Jeremić je novinarima posle sednice rekao da bi „sve što bi bilo manje od akcije Saveta bezbednosti u ovom slučaju, neizbežno ostavilo utisak dvostrukih standarda međunarodne pravde”.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer rekao je da Savet bezbednosti UN treba ozbiljno da se pozabavi navodima specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, jer je to prioritetno pitanje.

Zanijer je pozvao sve koji imaju bilo kakva znanja o trgovini organima, uključujući i Martija, da sve dokaze bez odlaganja predaju, kako je rekao, „istražnim vlastima”.

On je dodao da je od predstavnika Euleksa dobio uveravanja da Euleksa ima stručnost i jurisdikciju, po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, da sprovodi istragu.

Zamenica ministra spoljnih poslova u odlazećoj kosovskoj vladi Vljora Čitaku rekla je da će vlasti u Prištini insistirati da istragu o izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima sprovede Euleks, koji, kako je navela, ima stručnost, sredstva i sudije potrebne za taj posao.

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija generalno su podržali sprovođenje istrage o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, ali su ostali podeljeni u stavu da li istragu treba da sprovodi Euleks ili UN, kako je predložila Srbija.

Među zemljama koje su se u diskusiji u Savetu bezbednosti založile da istragu vodi Euleks su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, dok su Rusija, Kina, Gabon i Južnoafrička Republika ocenile da Savet bezbednosti treba da formira međunarodni istražni mehanizam.

Predstavnica SAD Rozmari di Karlo rekla je da Vašington u pogledu navoda iz Martijevog izveštaja u potpunosti podržava nezavisnu i sveobuhvatnu istragu Euleksa, koji poseduje „jurisdikciju i mandat u pogledu ratnih zločina”, što je pokazao i u prošlosti.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin podržao je inicijativu Srbije da Savet bezbednosti formira specijalni međunarodni mehanizam za istragu navoda o trgovini ljudskim organima.

Ambasador Kine u Savetu bezbednosti izjavio je da je Kina izuzetno zabrinuta zbog navoda iznetih u izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima, istakavši da je svako kršenje međunarodnog zakona nedopustivo, da Peking razume zabrinutost Srbije i podržava otvaranje istrage međunarodne zajednice o ovom slučaju.

Tanjug

objavljeno: 17.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.