Rusija upozorila EU da ne razmešta Euleks na silu

Izvor: Blic, 15.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija upozorila EU da ne razmešta Euleks na silu

Rusija "javno upozorava" Evropsku uniju da ne razmešta svoju misiju Euleks na silu širom Kosova i Metohije, izjavio je danas ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov.

On je istovremeno istakao da bi Rusija pristala na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja bi legalizovala Euleks ukoliko bi na tu rezoluciju pristao Beograd i ukoliko bi u njoj "Kosovo jasno bilo definisano kao deo Srbije".

"Upućujem javno upozorenje protiv svakog pokušaja da se Euleks razmesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na silu širom Kosova", izjavio je Čižov.

On je naglasio da je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana "veoma dobro upoznat sa stavom Rusije".

"Jedini način da se krene napred je kroz dijalog sa srpskom zajednicom na Kosovu, a na širom planu kroz nastavak pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine", istakao je ruski ambasador i dodao da će nastavak tog procesa biti "težak, ali i jedini moguć".

Ukoliko EU pokuša da se ogluši o upozorenje Rusije, Moskva će "iskoristite sve mogućnosti koje su joj dostupne u okviru UN da privuče pažnju međunarodne zajednice na kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", naglasio je on.

Čižov je ocenio da je odluka EU da pošalje misiju na Kosovo "velika greška".

"Mi ustvari upozoravamo kao prijatelji i partneri da se ne nastavlja ovim pogrešnim putem", izjavio je ruski ambasador i dodao da su UN i generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun odbili prenos nadležnosti s Unmika na Euleks. On je istakao da je Moskva o ovom pitanju prošle nedelje "jasno savetovala" Ban Ki-Muna prilikom posete Rusiji.

"Unmik i Kfor su legalno na Kosovu, na osnovu rezolucije 1244 dok se Euleks i bilo koja druga misija EU ne spominju u tom dokumentu", naglasio je on. Čižov je istakao da je za legalno slanje Euleksa na Kosovo stoga potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti UN, "ali rezolucija koja ne bi poništavala rezoluciju 1244 već bi se pozivala na nju".

"Takva rezolucija bi zahtevala odobrenje zemlje domaćina, odnosno Srbije, te bi u njoj morao da se jasno prizna teritorijalni integritet Srbije, naravno Srbije s Kosovom, odnosno na način na koji je ta zemlja priznata kao član Ujedinjenih nacija", istakao je ruski ambasador.

Na pitanje da li bi Rusija učestovala u misiji EU, Čižov je odgovorio da "Rusija nema razloga da učestvuje u nekoj nelegitimnoj misiji".

"Ukoliko bi pak ta misija dobila legitimizacija i pristanak Beograda, možda bi razmislili o učešću" , rekao je ruski ambasador pri EU. Evropska unija se u "Zajedničkoj akciji", dokumentu o pravnoj osnovi za slanje misije Euleks na Kosovo i Metohiju, pozvala na "krnju" verziju rezolucije Saveta bezbednosti 1244, odnosno izostavila ključne odredbe paragrafa 10 te rezolucije koje se odnose na "suštinsku autonomiju" Kosova.

U dokumentu, EU se između ostalog poziva na paragraf 10 rezolucije 1244, ali samo na deo u kojem se ističe da ona "dozvoljava generalnom sekretaru, da uz pomoć relevantnih međunarodnih organizacija, osnuje međunarodno civilno prisustvo na Kosovu".

EU je, međutim, izostavila drugi, ključni deo tog paragrafa koji glasi kaže "da bi se stvorila privremena na administracija na Kosovu pod kojom bi građani Kosova mogli da uživaju suštinsku autonomiju unutar Savezne Republike Jugoslavije, i koji će pružiti tranzicionu administraciju uz uspostavljanje i praćenje razvoja privremenih demokratskih institucija samoupravljanja da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život svih građana Kosova".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čižov: Ne razmeštati misiju na silu

Izvor: B92, 16.Apr.2008, 09:37

Moskva -- Rusija "javno upozorava" Evropsku uniju da svoju misiju Euleks ne razmešta na silu širom Kosova, izjavio je ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov... On je juče izjavio da bi Rusija pristala na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja bi legalizovala Euleks, ukoliko bi na tu rezoluciju pristao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.