Rupel za slanje u Gruziju misije slične Euleksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel za slanje u Gruziju misije slične Euleksu

LJUBLJANA/BRISEL - Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel izjasnio se danas za slanje političke misije u Gruziju.

"Mislimo da bi bilo dobro poslati u Gruziju misiju sličnu Euleksu na Kosovu", rekao je Rupel u Briselu, pred početak vanrednog zasedanja Saveta EU za opšte poslove i spoljnu politiku.

On je kazao da bi politička misija EU došla u Tbilisi da bi doprinela "rehabilitaciji prilika" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čime bi "simbolično bila iskazana solidarnost EU sa ljudima u Gruziji".

Rupel se nada da će Unija danas očuvati jedinstvo što je ocenio i najvažnijim izazovom današnjeg zasedanja, a što znači da je potrebno "donekle odvagati i ujednačiti stavove", rekao je on.

On je ocenio da su "neki potezi Rusije iznenadili i možda ih dobro ne razmemo", kao i da bi Slovenija "volela da čuje i rusku stranu" zbog čega namerava da danas telefonom razgovara sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

"Time ne prejudiciramo ništa, ne želimo reći da odobravamo postupke jedne ili druge strane", rekao je još šef slovenačke diplomatije, dodavši da je Slovenija zabrnuta humanitarnom situacijom u Gruziji i da ljudima treba pružiti pomoć.

Današnje vanredno zasedanje Saveta EU za opšte poslove i spoljnu politiku je sazvao šef diplomatije Francuske Bernar Kušner, koji je najavio da će kolege iz članica EU upoznati sa sadržajem razgovora koje je imao u Tbilisiju i Moskvi.

Prema navodima diplomata, ministri bi danas trebalo da razgovaraju o mogućim merama protiv Rusije zbog konflikta u Gruziji, a posvetiće se i humanitarnoj situaciji u toj kavkaskoj državi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.