Riker najavio ostanak Unmika, ne i kako će sa Euleksom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riker najavio ostanak Unmika, ne i kako će sa Euleksom

PRAG - Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je danas da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ostaje na snazi i da će misija UN imati ulogu i posle 15. juna, kada na snagu stupa Ustav Kosova.

Riker je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa rekao da ne može biti udvostručenja međunarodnih misija i da će, sve dok je na snazi Rezolucija 1244, UN imati svoju ulogu na Kosovu, što obuhvata i period posle 15. juna.

Šef UNMIK-a je istakao da će UNMIK nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da deluje u skladu sa okolnostima koje se menjaju na terenu.

"Misija UN će imati svoju funkciju u političkom izveštavanju sa terena, iz Prištine za Njujork i Savet bezbednost UN. UNMIK će zadržati svoj Treći stub, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, dok će Odsek za ekonomski razvoj prestati da funkcioniše u junu. Tako je nov način prisustva misije sve vidljiviji", rekao je Riker.

Kako se povezati sa misijom Euleks?

On je, istovremeno, dodao da treba rešiti pitanje kako će se podeliti nadležnosti sa Euleksom, pravosudno-policijskom misijom EU.

"Jedno pitanje još uvek nije rešeno, to je nadležnost UN u oblasti vladavine zakona i kako će se se to povezati sa misijom Euleks", rekao je Riker, dodavši da ne može biti udvostručenja misija, pošto to nije fer prema građanima u svetu koji plaćaju takse.

Osvrćući se na pitanje srpskih lokalnih izbora, šef UNMIK-a je podsetio da su ti izbori za UNMIK nelegalni i da njihovi rezultati nemaju zakonsku osnovu na Kosovu.

Riker je naglasio da se mora odlučiti šta će biti sa opštinskim vlastima koje je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, on imenovao, jer je srpska zajednica bojktovala kosovske izbore.

Mandat opštinskim vlastima u Novom Brdu, Štrpcu, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ističe 18. juna.

"Moram da razmislim da li ću im produžiti vlast ili će biti održani izbori. Ovo sam ponudio Beogradu, ali to nije prihvaćeno", rekao je Riker.

Šef UNMIK-a je kazao da na celom Kosovu, pa tako i na severu, postoji jedinstven zakonski prostor i da vladavina prava nije dovedena u pitanje.

Proces koji traži mnogo više od onog što ima Unmik

Riker je podsetio da na severu postoje mobilne carinske ekipe i unutrašnji terminal i dodao da se mora još raditi kako bi sud funksionisao a železnice se vratile u nadležnost UNMIK-a.

"Ovaj proces traži izvore, vreme i odlučnost. Toga nemamo u velikim količinama, a posebno ne izvore", rekao je Riker i istakao da postoji politička volja da se proces pokrene napred.

Šef civilne misije UN je rekao da neće biti podele i da je jedinstveno Kosovo predviđeno principima Kontakt grupe koje je podržao Savet bezbednosti UN.

Upitan da li će on biti šef misije UN na Kosovu i posle 15. juna, Riker je odgovorio da se o tome tek treba odlučiti.

"Biće logičnog prekida, ali ne mogu reći kada će se to desiti", izjavio je Riker.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.