Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reorganizovani Euleks bi se bavio samo Srbima

Misija EU bi radila instruktažu i nadzor policije i pravosuđa na severu i uopšte se ne bi bavio ostalim delovima Kosova, kaže Oliver Ivanović

Evropska unija nije zadovoljna učinkom misije vladavine prava EU na Kosovu i Metohiji (Euleks), koja je od osnivanja, 26. novembra 2008. godine, potrošila 700 miliona evra.

Prema navodima prištinskog dnevnog lista „Tribuna”, u izveštaju Evropskog suda revizora konstatovano je da se novac namenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << misiji rasipa, kao i da Brisel nikada nije učinio ozbiljan napor da se ova misiju učini efikasnijom i jeftinijom.

Prištinska štampa se proteklih dana bavila time da li će se najavljena reorganizaciju Euleksa obaviti na zahtev Prištine ili EU, a od srpskih zvaničnika se još niko nije oglasio.

Povodom pisanja ovog lista da će Euleks zbog najavljene reorganizacije prestati da prima slučajeve ratnih zločina i korupcije, juče je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić rekla za Tanjug da je revizija dosadašnjeg učinka Euleksa još u toku i da će tek nakon njenog završetka biti reči o novom mandatu. „Revizija će pokazati šta je dosad učinjeno, šta nije, a šta tek treba da se uradi”, objasnila je ona.

U strategiji EU za transformaciju Euleksa, u koju je ovaj list imao uvid, navodi se da će od 14. juna transformisani Euleks imati tri delatnosti: podršku sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine, praćenje i nadgledanje centralnih institucija Kosova i izvršna ovlašćenja u pogledu istaknutih slučajeva organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i privatizacije.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je loše to što će rekonfigurisani Euleks imati samo savetodavnu funkciju i nadgledati kosovske institucije, jer kosovsko društvo nije sposobno da iznese teške procese, niti može da procesuira etnički motivisane zločine.

„Bila bi prava katastrofa ako bi se Euleks distancirao iz oblasti pravosuđa, jer kosovski pravosudni sistem ne može da procesuiraju ratne zločine, a još manje su spremni da procesuiraju organizovani kriminal i korupciju, jer su oni inkorporirani u strukture vlasti”, smatra Ivanović.

On dozvoljava mogućnost da EU ima finansijski problem sa ovom misijom, ali smatra da zbog personala ne treba menjati instituciju.

Među osnovne probleme zbog kojih je ova misija koštala mnogo a uradila malo, Ivanović navodi tri razloga: nivo i kvalitet Euleksovih kadrova je bio nizak, opredelili su se da deluju kompromiserski i nisu ulazili u predmete koji bi ih uveli u probleme sa lokalnom zajednicom i treći jeste što su vlasti na Kosovu bile protiv istraživanja korupcije koja je u samom vrhu vlasti.

Jedan od zadataka reformisanog Euleksa bio bi primena Briselskog sporazuma. Međutim, Ivanović ukazuje da bi se u tom mandatu Euleks samo bavio Srbima sa severa Kosmeta.

„To znači da će raditi instruktažu i nadzor policije i pravosuđa na severu. A to bi bilo katastrofalno, jer se onda uopšte ne bi bavili ostalim delovima Kosova”, kaže Ivanović i upozorava da to Srbi neće prihvatiti.

„Oni se sada koncentrišu isključivo na sever, računajući da će sa Srbima biti manje komplikacija. U tom slučaju to će zaista biti manja i jeftinija misija, prikazaće da imaju neki smisao i baviće se samo Srbima”, kaže Ivanović.

Podsetimo, odluka o reorganizaciji Unmika i uvođenju Euleksa na KiM doneta je posle pritiska koji je izvršen na srpsku vladu u novembru 2008. godine, posle čega su jednoglasnom odlukom Saveta bezbednosti UN otvorena vrata za misiju EU, koja je odobrena kao statusno neutralna.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić tada je u Njujorku pozdravio izveštaj generalnog sekretara UN i pozvao vlasti u Prištini da se ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice.

Kada je kosovska skupština izglasala rezoluciju kojom se traži povlačenje ove misije u julu prošle godine, direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je upozorio međunarodnu zajednicu da bi pomeranje i odlazak Euleksa značio da su sporazumi ništavni i da bi za nas značilo da oni ne mogu da se sprovedu.

Ministar Vulin se za sada nije izjašnjavao povodom budućeg mandata Euleksa.

B. Mitrinović

objavljeno: 10.01.2014.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.