Preko Euleksa do spiska Srba na Kosovu koji primaju duplu platu

Izvor: Politika, 13.Okt.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko Euleksa do spiska Srba na Kosovu koji primaju duplu platu

Aleksandar Vulin: Država ima mehanizme da ukine „plate” iz Prištine. - Goran Bogdanović: Do sada nikakve naredbe, odluke ili zaključci nisu davali rezultate

Kosovska Mitrovica – Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da država ima mehanizme da onemogući sve sa KiM koji su na platnom spisku budžeta Srbije da primaju i „drugu platu iz Prištine iz konsolidovanog kosovskog budžeta”.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << srpske vlade i ministar odbrane, izjavio je da će se već na prvoj narednoj sednici vlade doneti odluka kojom će biti onemogućeno da Srbi primaju primanja iz Prištine.

„Inicijativa za donošenje zaključka je potekla od Aleksandra Vučića i Kancelarije za Kosovo i Metohiju uz podršku svih opština na Kosovu i Metohiji”, kazao je Vulin, za „Politiku” objašnjavajući da će u nadležnosti kancelarije biti da sazna ko sve i na koje načine prima novac iz Prištine.

Po rečima Vulina, za sve one koji su godinama na platnom spisku budžeta Srbije ovo će biti momenat da priznaju da li im je preča država koja im daje jednu i po platu ili država koja stalno sprovodi nasilje i teror nad srpskim življem.

Krstimir Pantić, prvi čovek opštine Kosovska Mitrovica, funkcioner Srpske napredne stranke, uveren je da će država napokon stati na put „patriotama” koji primaju platu iz beogradskog i prištinskog budžeta.

„Poznato je da su prosvetari, profesori fakulteta, zaposleni u lokalnim samoupravama i pored plata koje im je obezbeđivala Srbija bez imalo srama dobijali i po 200, 300 pa čak i do 1.000 evra iz države koju mi ne priznajemo. Navodno, gasili su račune, ali su ih i opet otvarali”, kazao je Pantić.

Na pitanje da li postoji način da se dođe do preciznih podataka, ko je sve na spisku plata Hašima Tačija, Pantić odgovara:

– Kao što je Borko Stefanović rekao da matične knjige ne predaje Albancima, već Euleksu, jedan od načina je da tako i mi uradimo, i da posredno, preko misije EU zatražimo tačnu dokumentaciju.

Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju, nije baš siguran da se povodom ovog pitanja može bog zna šta uraditi.

– Postojali su spiskovi, ali oni ne znače ništa. Znamo da od 1999. godine počinju nekakve donacije, prvo pod kapom Unmika i međunarodnih organizacija, da bi od 2001. godine počele isplate, odmah po formiranju samoproklamovane kosovske vlade. Problem je što mi nismo mogli da tražimo podatke od Prištine jer su to institucije koje su za nas nepriznate, pa mi se čini da će i sada postojati problem jer kako i od koga tražiti ugovore o radu koje su potpisivali srpski činovnici, uglavnom južno od Ibra, jer na severu Kosova su bez tih ugovora podizali vaučere. Nismo imali čvrst dokaz da tim ljudima stanemo na put, a i sada ne vidim kako ovo može da se izvede. Jer, nikakve naredbe, odluke ili zaključci do sada nisu davali rezultate – kaže Bogdanović za „Politiku”.

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, smatra da bi sve one koji su svojevremeno potpisali izjave da se odriču para iz Prištine, a i dalje ih tajno primaju, trebalo otpustiti.

„Dok pojedincima nije dovoljna plata i po iz Srbije, dotle drugi nemaju za hleb. One za koje se ispostavi da su se navodno odrekli plata Hašima Tačija, a u stvari ih i dalje primaju, treba otpustiti i na njihova mesta uposliti one koji nemaju nikakva primanja”, objašnjava Milović.

B. Radomirović

objavljeno: 13.10.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.