Otvorena kancelarija EU u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: S media, 26.Mar.2010, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena kancelarija EU u Kosovskoj Mitrovici

Predstavnici Evropske unije, Euleksa i Evropske komisije označili su danas u Kosovskoj Mitrovici pocetak rada svoje kancelarije, čime je delovanje misije EU prošireno na celo Kosovo.

Šef kancelarije EU za sever Kosova Mikele Djifoni rekao je novinarima da je jedan od glavnih ciljeva kancelarije da se prisustvo EU učinividljivim na terenu i da se Euleksu obezbedi delotvoran rad na celoj teritoriji Kosova, pa i u severnom delu.

On je rekao da je otvaranje kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << medijski dogadjaj na kome će govoriti o angažovanju EU, dodajući da je već četiri meseca njegova uloga neformalna, a kancelarija privremena.

"EU je neformalno prisutna od 1999. godine u celoj bivšoj Jugoslaviji, a na Kosovu je da bi intervenisala gde god je moguće da dodje do dijaloga, da se depolitizuju pitanja i pažnja usmeri na konkretne probleme na terenu", kazao je Djifoni.

Prema njegovim rečima, kancelarija će raditi na pitanjima imovine,povratku, ekonomskom razvoju i socijalnim pitanjima.

Šef misije Euleksa Iv de Kermabon ponovio je da je Euleks tehničkamisija zadužena da obezbedi vladavinu prava na Kosovu, uključujući i njegov severni deo.

"Pokušavamo da unapredimo kapacitete kako bi mogli da se borimoprotiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je De Kermabon i dodao da je Euleks prisutan na administrativnim prelazima, da jeotvorio policijsku stanicu, smanjio krijumčarenje, da sudije i tužioci rade na rešavanju preostalih predmeta.

"Očekujemo da će sudije i tužioci, kosovski Srbi i Albanci uskoropočeti sa radom u pravosudju na severu Kosova", naveo je šefEuleksa.

Predstavnik Evropske komisije Kjatran Bjornson rekao je da će raditina uspostavljanju boljeg života jer to podrazumevaju evropske integracije.

"Finansiramo mnoge projekte koji obezbedjuju bolji život", kazao je Bjornson i istakao da je do sada na severu Kosova uloženo 4,6 miliona evra, obezbedjeno 230 održivih radnih mesta, a da je u toku realizacija još nekoliko projekata.

Odgovarajući na pitanje novinara da li početak rada kancelarije EU na severu Kosmeta znači uvertiru za sprovodjenje Strategije o integraciji severa u kosovske institucije, Djifoni je rekao da to "nema nikakve veze sa tim planom ili prisustvom drugih institucija".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.