Nova šizofrenija: Dolazak Euleksa srpska pobeda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova šizofrenija: Dolazak Euleksa srpska pobeda

NOVI SAD - Bivši šef srpske diplomatije Goran Svilanović izjavio je da je najava postizanja dogovora o dolasku misije Euleks na Kosovo još jedan diplomatski uspeh Srbije, jer će razmeštanje teći po pravilima koja postavlja Beograd.

Svilanović je u intervjuu za novosadski "Dnevnik" rekao da je Srbija odredila nekoliko preduslova koji moraju biti ispunjeni kako bi na Kosovu sarađivala s Euleksom, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su dobijanje odobrenja Saveta bezbednosti i da misija bude statusno neutralna.

"Verujem da će kompromis u tim okvirima biti pronađen pre kraja godine. To nas onda dovodi u situaciju da više nemamo političkih nesporazuma sa Briselom i da naša administracija može da se, uz pretpostavljeno rešavanje haške priče, u procesu evropskih integracija koncentriše na belu šengensku listu i status kandidata", ocenio je Svilanović.

On je izneo pretpostavku da će Srbija insistirati da se misija Euleksa ne sme angažovati na sprovođenju Ahtisarijevog plana i da veruje da će imati uspeha da ne bude nikakvog formalnog vezivanja Ahtisarijevog plana uz misiju Evropske unije.

"Ali, suštinski, moramo biti svesni toga da ono što se na Kosovu danas dešava zapravo predstavlja primenu tog dokumenta. Hteli to da prihvatimo ili ne, Ahtisarijev plan, bez obzira što nije verifikovan u UN, predstavlja jedini dokument prema kojem se postupa na Kosovu", rekao je Svilanović.

On je dodao da drugih planova nema, kao što nema ni drugih statusnih odrednica i da će Srbija postići to da neće biti pomenut ni Ahtisarijev plan niti njegovo ime, ali je sasvim izvesno da će se u svom delovanju Euleks umnogome voditi tim dokumentom.

Povodom najava kosovskih Srba da neće prihvatiti Euleks, i ako se Srbija saglasi sa dolaskom misije, bivši šef srpske diplomatije je rekao da ne želi da to komentariše, jer je još otvoreno pitanje gde će sve Euleks biti razmešten na Kosovu.

"Činjenica je da je danas sever Kosova suštinski u punoj meri u nadležnosti Beograda i ne vidim način da se to promeni i da Priština upravlja severnim delom Mitrovice, kao što ne vidim ni način da Beograd ikad više upravlja Prištinom", ocenio je Svilanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svilanović: Pobeda diplomatije

Izvor: B92, 25.Okt.2008

Goran Svilanović (FoNet)..Novi Sad -- Bivši šef diplomatije Srbije Goran Svilanović izjavio je da je najava postizanja dogovora o dolasku misije Euleks na Kosovo još jedan diplomatski uspeh Srbije... Svilanović je u intervjuu za sutrašnji novosadski "Dnevnik" rekao da je Srbija odredila nekoliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.