Nestao izveštaj o korupciji u Euleksu

Izvor: Prva.rs, 12.Dec.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestao izveštaj o korupciji u Euleksu

O’Rajli, koja na nivou EU vrši istu funkciju koju u Srbiji ima ombundsman Saša Janković, je tokom sopstvene istrage utvrdila da je unutrašnja kontrola Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) još pre dve godine uočila ozbiljne slučajeve zloupotreba u Euleksu i dostavila ga šefu misije u Prištini.

“Ni EEAS ni Euleks više ne poseduju taj izveštaj, tako da ne znamo šta je s njim bilo”, izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << je ona za agenciju Juronjuz i dodala da je to krajnje zabrinjavajuće.

O’Rajli je pokrenula nezavisnu istragu o Euleksu nakon što je bivša tužiteljka evropske pravosudne misije na Kosovu Mari Bamije iznela niz teških optužbi na račun Euleksa, nakon čega je suspendovana i optužena za odavanje podataka medijima.

Evropska ombudsmanka je utvrdila da su u Euleksu i nakon toga vođene dve interne istrage o korupciji, ali da nisu rađene u skladu sa standardima i da su obe završile u fioci šefa misije.

U međuvremenu je i Federika Mogerini, šefica EEAS, imenovala nezavisnog istražitelja Žan Pol Žaka da u roku od tri meseca sastavi sopstveni izveštaj.

O’Rajli je izrazila očekivanje da će se Žak ozbiljno istražiti slučaj nestalog dokumenta.

“Treba utvrditi kako je bilo moguće da tako ozbiljan spis prosto nestane i da li je neko stupio u kontakt sa autorima kako bi se on rekonstruisao”, rekla je O’Rajli.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.