Napad na Euleks napad na međunarodnu zajednicu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napad na Euleks napad na međunarodnu zajednicu"

Specijalni predstavnik Evropske unije, države-članice EU prisutne na Kosovu i Ambasada SAD na Kosovu ocenili su u zajedničkom saopštenju da je jutrošnji napad na zvaničnike Euleksa na severu Kosova bio napad na međunarodnu zajednicu u celini. U saopštenju se navodi da je reč o "kukavičkom napadu" u kojem je ubijen jedan pripadnik Euleksa. I Velika Britanija je osudila ubistvo carinika Euleksa.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je napad na sve za šta se zalažemo, uključujući i mir, bezbednost i vladavinu prava"  

"To je napad na sve za šta se zalažemo, uključujući i mir, bezbednost i vladavinu prava. Ne sme biti prostora za nasilje, pretnje i zastrašivanje na današnjem Kosovu", ukazuje se u saopštenju.

 

Zemlje EU i SAD su podržale napore vlasti da nađu napadača i privedu ga pravdi.

"Pokušaji da se destabilizuju napredak na severu Kosova su neprihvatljivi. Pozivamo sve pojedince da se ponašaju odgovorno i nastave sa podrškom realizaciji sporazuma Beograda i Prištine od 19. aprila. Ponavljamo našu podršku punoj implementaciji tog sporazuma, uključujući i održavanje slobodnih, fer i sveobuhvatnih opštinskih izbora na Kosovu, 3. novembra".

 

* Dačić: Pucanj u Euleks je pucanj u Srbiju. Nikolić izjavio saučešće

* Vučić: Odgovor države biće žestok

Velika Britanija osudila je takođe ubistvo carinika Euleksa u Zvečanu i poručila da se ne sme dopustiti da nasilje omete napredak Kosova, saopštio je Forin ofis.

"Velika Britanija snažno osuđuje ovaj nasilan čin i potpuno podržava napore vlasti da pronađu počinioce tog napada i privedu ih pravdi", navodi se u saopštenju britanskog državnog sekretara za Evropu Dejvida Lidingtona. On je rekao da Velika Britanija podržava dogovor Beograda i Prištine od 19. aprila, uključujući održavanje slobodnih i fer lokalnih izbora 3. novembra.

 

"Takođe ponavljam snažnu podršku Velike Britnije misiji Euleks na Kosovu i odajem počast doprinosu te misije u nepovratnom napretku na njegovom evropskom putu u poslednjim mesecima. Napadima, poput onog koji smo danas videli, neće biti dozvoljeno da ometu pozitivan i hrabar napedak koji smo videli", navodi se u saopštenju.

 

U opštini Zvečan na severu Kosova jutros oko 7.50 ubijen je jedan policajac Euleksa, a ranjena su trojica. Napadač za sada nije otkriven.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Održana komemoracija ubijenom pripadniku EULEX-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Sep.2013, 17:14

Komandant za civilne operacije Evropske unije Hansjerg Haber doputovao je na Kosovo radi održavanja komemoracije povodom smrti Audriusa Šenavičiusa, pripadnika EULEX-a koji je ubijen juče u napadu na severu Kosova. Hansjerg Haber se u pratnji šefa misije EULEX-a, Bernda Borharta, obratio osoblju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.