Izvor: S media, 04.Jan.2013, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKOLIĆ BESAN, HOĆE NA KOSOVO: Euleks ignoriše zahtev predsednika Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji da odgovori na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

"Nikolić je 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji", navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je u saopštenju Predsedništva Srbije dostavljenom S media portalu.

"S obzirom da još nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na KiM".

Time je, smatraju u Predsedništvu, obesmišljeno postojanje Euleksa na teritoriji KiM.

Predsednik Nikolić očekuje da u nastavku pregovora Beograda i Prištine bude obezbeđena primena medjunarodnih propisa i Rezolucije 1244 UN, a pre svega da bude omogućena bezbednost svih gradjana koji borave na teritoriji KiM, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i EU zalaže", navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

(S media)

Foto: Beta/Miloš Miškov/DS

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.