Mediji:Neustavno rešenje kosovske vlade za Euleks

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji:Neustavno rešenje kosovske vlade za Euleks

Mandat misije Euleksa na Kosovu i Metohiji produžen je od ponoći odlukom Saveta EU jer kosovski parlament za to u utorak nije mogao da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu, što pojedini pravni stručnjaci smatraju kršenjem kosovskog ustava.

Tako, na primer, sudije i tužioci Euleksa na KiM nisu danas održali zakazana ročišta, a Tom Gaši, advokat Azema Sulje, protiv koga se vodi istraga, kaže da će suđenja biti nastavljena tek nakon što skupština dvotrećinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << većinom odluči o produžetku mandata Euleksa na još dve godine.

Kako je prenela Kljankosova, saslušanje Silje je trajalo svega nekoliko minuta, nakon čega je predsedavajuća sudskog veća saopštila da "ročište neće biti nastavljeno jer mandat misiji Euleksa za vladavinu prava nije produžen".

Prištinska Koha ditore piše da u kosovskom Ustavu ne postoji uporište za produženje mandata Euleksu, te da vlada namerava to da učini jednostrano, posebnim zakonom.

Navodi se i da je od 2008. do sada mandat Euleksu produžavan na osnovu pisama koje su razmenjivali Brisel i Priština, a koja su se smatrala "instrumentom međunarodnog sporazuma" koji bi svaki put bio ratifikovan u parlamentu sa neophodnom dvotrećinskom većinom.

Ovog puta to, međutim, nije bio slučaj, pa Koha konstatuje da je u odsustvu takve korespondencije, kosovska vlada u ponedeljak "improvizovala predlog zakona" o produženju mandata misiji EU za vladavinu prava na Kosovu i dostavila ga parlamentu koji nije uspeo da se sastane.

"Sada kada Priština i Brisel nisu postigli dogovor o budućnosti mandata misije EU, kosovska vlada želi da produži mandat Euleksa jednostrano zakonskim putem i bez sporazuma", navodi Koha.

Pravni štručnjaci u Prištini tvrde da bi takvo rešenje predstavljalo kršenje kosovskog ustava, dok su opozicione stranke upozorile da bi osporile takav zakon pred Ustavnim sudom.

Advokat Gaši je upozorio u izjavi za prištinsku Epoku e re da je mandat Euleksa na Kosovu i Metohiji povezan sa mandatom Specijalnog suda, koji će biti nadležan za optužbe o ratnim zločinima na KiM.

Specijalni sud bi, kako je istakao, mogao da funkcioniše samo ukoliko postoji strana misija na Kosovu.

Gaši je pozvao kosovske institucije da ne odobre izvršna ovlašćenja Euleksu tvrdeći da bi od sada Euleks trebalo da ima samo savetodavnu ulogu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.