Loša zaštita svedoka koči suđenja

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša zaštita svedoka koči suđenja

Ozbiljan problem za buduće sudske postupke na Balkanu je loša zaštita svedoka, rekao izvestilac Saveta Evrope Žan Šarl Gardeto. Slučaj Zogaj dovodi u pitanje sposobnost Euleksa da obezbedi zaštitu svedoka i ugrožava delovanje pravosuđa, istakao Gardeto.

Predsednik Pododbora Saveta Evrope za borbu protiv kriminala i terorizma Žan Šarl Gardeto ocenio je da nemogućnost da se svedoci adekvatno zaštite "predstavlja ozbiljan problem za budućnost" sudskih postupaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Balkanu.

Govoreći o slučaju Agima Zogaja, svedoka u procesu protiv Fatmira Ljimaja koji je, dok je bio pod zaštitom Euleksa, pronađen mrtav u Nemačkoj, Gardeto je rekao da je očigledno da program zaštite ne deluje.

Slučaj dovodi u pitanje sposobnost Euleksa da obezbedi zaštitu svedoka i, kaže Gardeto, "ugrožava delovanje pravosuđa i ono što dalje treba da se uradi u tom sudskom postupku". 

"To je ozbiljan problem za budućnost. Ljudi koji treba da se pojave kao svedoci u drugim sudskim slučajevima postavljaće sebi pitanje kakve će biti posledice njihovog svedočenja i oklevaće da svedoče", rekao je Gardeto.

Izvestilac Saveta Evrope objašnjava da na Kosovu i dalje ne postoji zakonski okvir za zaštitu svedoka, a da je takva zaštita, izuzev Hrvatske, na Zapadnom Balkanu veoma neujednačena.

Hag bez reakcija na primedbe

Gardeto je podsetio na činjenicu da Haški sud uopšte nije reagovao na njegove ranije primedbe da se sudskom postupku pravi direktna šteta kad se, kao što to čini Tribunal, trideset dana pre početka suđenja odbrani daju podaci i otkriva identitet svedoka.

Izvestilac je podsetio da je svojevremeno predložio Haškom sudu da se imenuje posebno pravno lice, advokat, nezavistan od svih strana u sudskom postupku, koji bi mogao da ispituje zaštićene svedoke.

"Na taj način bi zaštita svedoka bila delotvorna i svrsishodna, ali, dosad nisam dobio informaciju da je u Tribunalu u Hagu bilo šta učinjeno da se mehanizam zaštite svedoka pospeši na taj ili drugi način", rekao je Gardeto.

Pododbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za probleme kriminala i borbe protiv terorizma zasedaće u petak u Beogradu. Glavne teme su "Zaštita svedoka: ugaoni kamen pravde i pomirenja na Balkanu" i "Suzbijanje zloupotreba istražnog zatvora i pospešenje preventivnih mera".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.