Ljimaj i devetorica pripadnika OVK na slobodi

Izvor: Politika, 21.Mar.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaj i devetorica pripadnika OVK na slobodi

PRIŠTINA– Predsedavajući sudija Okružnog suda u Prištini naredio je danas puštanje na slobodu Fatmira Ljimaja i još devetorice pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji su optuženi za slučaj Klečka, izjavila je Tanjugu portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Gudeljević je u izjavi Tanjugu precizirala da je Veće sudija Okružnog suda u Prištini u slučaju Klečka donelo odluku da su izjave i dnevnici Agima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zogaja, poznatog kao „svedok iks” neprihvatljivi.

Ovakvu odluku donelo je sudsko veće sastavljeno od dvoje Euleksovih i jednog lokalnog sudije, kazala je portparolka Misije EU na Kosovu.

„Sudije su utvrdile da tužilaštvo nije uspelo da ispuni određene proceduralne standarde, tako da dokazi Agima Zogaja nisu prihvatljivi. Od tužilaštva i odbrane je zatraženo da dostave završne reči pre nego što presuda u slučaju bude doneta”, izjavila je Gudeljević.

U međuvremenu, predsedavajući sudija je naredio puštanje optuženih iz pritvora a odbrana i tužilaštvo će imati pravo na žalbu kada presuda bude donešena, istakla je Gudeljevićeva.

Agim Zogaj, ili „svedok iks” “ je neposredno pred početak suđenja za slučaj Klečka pronađen mrtav u Nemačkoj, gde je kako je saopštila policija izvršio samoubistvo u jednom gradskom parku u Duizburgu.

Za nepune dve godine, koliko je bio u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, Zogaj je ispisao 49 stranica detalja o događajima u selu Klečka u kojima je učestvovao, čime je obezbedio dokaze za optužnicu protiv 10 pripadnika OVK.

U tim spisima Zogaj je naveo da je bio primoran zbog Ljimaja da likvidira neke od zarobljenika a takođe je pomenuo i četiri pokušaja njegove likvidacije za koje je takođe optužio Ljimaja.

Ljimaj je u vreme za koje se optužuje da je počinio zločine bio komandant jedinice OVK „Kumanova”.

Euleks je potvrdio optužnicu protiv Ljimaja 25. jula. Optužnicu je podigao tužilac Euleksa iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Ljimaju je za ratne zločine jednom već suđeno u Haškom tribunalu, ali je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Pored Ljimaja, za ratne zločine ubistva kidnapovanih civila i pripadnika vojske tadašnje Jugoslavije optuženo je još devetoro pripadnika OVK. Na optužnici su Arben Krasnići, Naser Krasnići, Nedzmija Krasnići, Behljulj Ljimaj, Refki Mazreku, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Besim Šurdaj.

Tanjug

objavljeno: 21.03.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljimaj na slobodi

Izvor: RTS, 21.Mar.2012

Bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj, po drugi put, oslobođen optužbi za ratne zločine. Slučaj "Klečka" zatvoren pošto je sudsko veće, sastavljeno od dvoje Euleksovih i jednog lokalnog sudije, odlučilo i da su izjave i dnevnici Agima Zogaja, poznatog kao svedok "Iks" - neprihvatljivi...Fatmir Ljimaj,...

Nastavak na RTS...

Ljimaj i devetorica pripadnika OVK na slobodi

Izvor: Večernje novosti, 21.Mar.2012

Orkužni sud u Prištini oslobodio ubice Srba iz Klečke. Zogajevo svedočenje neprihvatljivo

Nastavak na Večernje novosti...

Predloženo produženje pritvora za petoricu Srba

Izvor: S media, 22.Mar.2012, 11:56

Specijalni kosovski tužilac Basri Morina zatražio je od krivičnog veća Euleksa, kojim predsedava sudija Mariola Pasnik, da se produži pritvor petorici Srba iz Kosovskog pomoravlja, uhapšenih zbog optužbi da su podrivali ustavni poredak Kosova...Branilac jednog od uhapšenih, advokat Dejan A. Vasić,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.