Kandidatura za EU zavisi od izbora vlasti

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura za EU zavisi od izbora vlasti

Šefovi diplomatija Evropske unije pružiće danas u Briselu podršku formiranju vlade u Beogradu koja bi omogućila ubrzano priključivanje Srbije Uniji i dobijanje statusa kandidata za članstvo, prenose agencije pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu. Istovremeno, ministri će razgovarati i o problemima sa kojima se suočava misija Euleks, čije će razmeštanje, planirano za polovinu juna, po svemu sudeći biti odloženo.



Šefovi diplomatija zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropske unije o Zapadnom Balkanu razgovaraće tokom radnog ručka, a prema nacrtu zaključaka, Savet ministara najpre će „izraziti zadovoljstvo mirnim i urednim održavanjem izbora u Srbiji, koji su održani na slobodan i demokratski način". Ministri će „izraziti nadu da će nova vlada s jasnim evropskim programom biti odmah sastavljena, i preduzimljivo se posvetiti procesu stabilizacije i pridruživanja".

Zvaničnici u Evropskoj komisiji naglašavaju da će prevashodno od „političke volje" buduće vlade u Beogradu zavisiti da li bi Srbija do kraja ove ili početkom iduće godine mogla da dobije i status kandidata za članstvo u EU". Oni su agenciji Beta preneli da je Evropska unija u dosadašnjim pregovorima o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom bila svedok da su srpska državna uprava i stručna tela u stanju da veoma brzo i valjano sprovedu nužne reforme i uslove. U te obaveze spada i „obaveza da srpske vlasti pokažu da su uložile i ulažu sve napore da se preostali optuženi nađu pred Sudom u Hagu", kako su to šefovi diplomatija Evropske unije formulisali posle potpisivanja sporazuma 29. aprila.

Današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU prisustvovaće i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremcih. Jeremić, koji u Brisel putuje na poziv Saveta ministara EU, sastaće se sa ministrom spoljnih poslova Slovenije i predsedavajućim EU Dimitrijem Rupelom, kao i sa drugim visokim zvaničnicima i šefovima diplomatija EU.

Razmeštanje misije Euleks posle 15. juna

Šefovi diplomatija i ministri odbrane, koji se istovremeno sastaju u Briselu, razgovaraće i o problemima s kojima se suočava misija Euleks. Međunarodni izazovi i problemi na terenu „usporavaju razmeštanje misije, ali ne postoji plan za promenu njenih ciljeva i mandata", prenosi agencija Tanjug pozivajući se na izvore iz slovenačkog predsedništva Unijom. Neimenovani diplomata navodi da će Euleks nastaviti s razmeštanjem, „u skladu s političkom i bezbednosnom realnošću", i da se trenutno razgovara o vremenskim okvirima pošto je postalo očigledno da će predviđeni termin za razmeštanje - 15. jun - biti pomeren. Slovenački diplomata je objasnio da „ne zavisi sve od EU", aludirajući na činjenicu da Rusija blokira mogućnost da UN pruže zeleno svetlo Euleksu za svoju ulogu na Kosovu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.