Jeremić: Euleks neće preuzeti ulogu UN na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Euleks neće preuzeti ulogu UN na Kosovu

BEOGRAD - Sprečićemo da UN donesu odluku kojom će svoju nadležnost na Kosovu i Metohiji preneti na Euleks, izjavio je sinoć ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Jeremić je za "Nacionalni dnevnik" TV "Pink" rekao da se sprema da narednih dana putuje u Njujork, sa tim ciljem i da 15. juna, za kad je najavljeno proglašenje Ustava tzv. države Kosovo, ne treba očekivati nikakve promene, napominjući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je u bliskom stalnom kontaktu sa generalnim sekretarijatom UN.

"Maksimalno smo angažovani na tom pitanju i radimo sa članicama Saveta bezbednosti, kao i sa svim relevantnim faktorima u okviru UN, da se tako nešto ne desi, jer transfer nadležnosti UN na bilo koje drugo međunarodno prisustvo, podrzumeva adekvatnu odluku SB UN, a to se neće dogoditi", istakao je Jeremić.

"Činjenica da će 15. juna tzv. Ustav, tzv. države Kosova biti proglašen od tzv. parlamenta te nazovi države za nas nema nikakvu težinu, ali nema nikakvu težinu ni za UN i radimo da to tako i bude", naglasio je ministar.

Srbija svoje korake koordinira sa Rusijom i važnim članicama SB UN

On je napomeno da Srbija sve svoje korake pažljivo koordinira sa Rusijom i sa ostalim važnim članicama SB, istakavši još jednom da neće doći do odluke UN o transferu nadležnosti.

Ogovarajući na pitanje o demonstrativnom napuštanju srpske delegacije Samita procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kada je Skederu Hiseniju, koji se predstavio kao ministar inostranih poslova države Kosova data reč, Jeremić je rekao da će srpska strana i dalje ostati dosledna svom stavu.

On je objasnio da je politički direktor UNMIK-a Džolio Negele svojim postupkom izigrao proceduru i postignuti dogovor, što predstavlja i kršenje Rezolucije UN 1244, kao i pravilnika o ponašanju UNMIK-a na međunarodnim skupovima.

Politiku prema Kosovu neće menjati sastav vlade

"Mi smo reagovali u skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije i mi ćemo svaki put reagovati u skladu sa njim, dokle god ova politika prema Kosovu i Metohiji bude na snazi, a ja očekujem da će ona ostati na snazi i nakon formiranja vlade, ko god je bude formirao", rekao je Jeremić.

"Uspeli smo da to obraćanje bude u jednom poluformalnom nezvaničnom delu skupa, koji je nastao nakom što je usvojena finalna deklaracija", ukazao je ministar, napomonjući da se to dogodilo nakon što je skup "de fakto završen".

Pretpostavili smo da može to da se dogodi, uložili smo protest, bugarski predsedavajući je tom prilkom izigrao poceduru i čvrsto usvojen dogovor da mu ne da reč pod takvim okolnostima i mi smo skup napustili, objasnio je Jeremić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.