Haradinaj: Euleks posvećen vladavini prava ali postoji briga o standardima

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2017, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Euleks posvećen vladavini prava ali postoji briga o standardima

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da misija Euleksa ima profesionalce u svojim redovima ali postoji briga o kvalitetu standarda koji koristi, preneo je danas portal Politiko na svom sajtu u opširnom tekstu posle ostavke glavnog sudije te misije Malkolma Simonsa.

Sudija je podneo ostavku navodeći kao razlog korupciju u okviru te misije i odsustvo reagovanja na njegove pritužbe.

"Euleks ima dobre profesionalce u svojim redovima. Posvećeni su vladavini >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prava ali ipak postoji određena zabrinutost o kvaliteru standarda koji se koristi", rekao je Haradinaj u izjavi tom portalu.

Ta misija je posle ostavke Simonsa navela da istražuje njegove navode ali je podsetila da je i sam sudija bio predmet "nezavisnih istraga" o "ozbiljnim optužbama protiv njega".

Neimenovani bivši predstavnik Euleksa izjavio je da postoji "opšta atmosfera da se ne zna kome se može verovati" i dodao da pored unutrašnjih kritika o radu, "niko nikoga ne poziva direktno na odgvornost jer se svi brinu o svom radnom mestu i zbog toga se stvari ne menjanju".

Simons je rekao za francuski list Mond da podnosi ostavku zbog ozbiljnih nepravilnosti u Misiji EU za promovisanje pravne države na Kosovu (Euleks) koja treba da sudi u najozbiljnijim slučajevima korupcije i nekim ratnim zločinima na Kosovu.

Sudija je optužio kolegu da je hakovao njegov privatnu elektronsku poštu i da je pokazivao njegove mejlove drugim sudijama. Simons je rekao da je to prijavio britanskom Ministarstvu spoljnih poslova i EU i zatražio da se oni obrate policiji. Dodao je da su obe strane odbile da reaguju na njegova upozorenja o korupciji.

Euleks je istakao da se svi navodi o neprikladnom ponašanju i kršenju propisa uzimaju ozbiljno i da su i iskazi koje je dao "Simons tretirani jednako ozbiljno" i da se takođe s tim u vezi sprovodi istraga na isti način kao što se sprovodi i istraga o optužbama protiv njega.

Simons je od 2008. godine radio kao sudija, a od 2014. je predsedavajući panela sudija.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.