Građani u K. Mitrovici traže pravdu za Olivera Ivanovića

Izvor: Prva.rs, 29.Jan.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani u K. Mitrovici traže pravdu za Olivera Ivanovića

Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je bilo ispisano: “Sloboda za Olivera”, “Stop političkim presudama”, “Sudite po pravu, a ne po sili”, a na protest su organizovano došli Srbi iz svih krajeva Kosova uključujući raseljene, ali i studente Prištinskog univerziteta u Mitrovici. 
Od Euleksa je zatraženo da preispita svoju odluku i da se, kako je rečeno, vrati na kolosek pravde i prava.
Igor Simić iz GI SDP rekao je da su se nadali da pravda pobedi >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i da će Euleksove sudije biti dovoljno hrabre da sude po pravu, pravdi i da će se odupreti političkim pritiscima.
Simić je predsedavajućoj Euleksovog sudskog veća u procesu protiv Ivanovića, Roksani Komši poručio da danas kaže istinu, a ne kroz par godina.
On je rekao da očekuju od Euleksa da preispita svoju odluku i vrati se na kolosek pravde i prava.
“Nije vreme da se ćuti, vreme je da glasno i jasno branimo Olivera. Braneći Olivera branimo nas, branimo našu decu. Ovim putem obraćam se i Euleksu – očekujemo da u najkraćem mogućem roku preispitaju onu sramnu presudu kvazi suda, da je ukinu i vrate ponovo na kolosek pravde i prava, jer to je jedini način da spasu obraz i dušu i da dođemo do istine”, rekao je Simić.
Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev rekao je da ako nema dokaza za zločine počinjene nad Srbima na KiM o kakvoj pravdi i pravu govorimo i da je pritvor za Ivanovića šamar svima nama.
“To nije šamar Oliveru Ivanoviću, njegovoj porodici, Mitrovici, to je šamar svim Srbima na KiM, to je pesnica u lice srpskom narodu i državi Srbiji”, naglasio je Kozarev.  
Zamenica predsednika GI SDP Ksenija Božović poručila je Euleksu  “od danas smo svi mi Oliver i borićemo se za silu prava, protiv vašeg prava sile”.
Ona je istakla da Ivanović ne može biti osuđen bez dokaza, ma koliko se sud trudio da pokaže drugačije i da ako se sud ne bavi pravom i pravdom to treba da kažu. 
“Neka kažu da smo svi za zatvor, jer osuđujući Olivera, sudi se svima nama, što ne pristajemo na laži, što ostajemo ovde i što volimo Srbiju, da se ne zamere Tačiju, Haradinaju i ostalima sa rukama krvavim do ramena”, rekla je ona i zatražila bezuslovnu slobodu za Ivanovića. 
Na skupu je govorio i književnik i novinar Živojin Rakočević, a pročitano je i pismo podrške Milorada Arlova, predsednika Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske.
Protestu su prisustvovali oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi. 
Protest je održan u centru Kosovske Mitrovice, a glavna gradska ulica je bila zatvorena za saobraćaj. 
Nakon protesta, građani su prošetali do zgrade Osnovnog suda u Mitrovici. 
Ivanović, koji je prošle nedelje osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koji su se dogodili 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, premešten je u četvrtak iz kućnog u sudski pritvor nakon što je Apelacioni sud u Prištini prihvatio žalbu tužilaštva. 
Euleks je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana. 
Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa. 
Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine. 
Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca. 
Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim događajima. 
Osuđen je, iako nije utvrđeno van svake sumnje da je, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.