Gardijan: Arhitektura Unmik-Euleks počinje da puca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan: Arhitektura Unmik-Euleks počinje da puca

LONDON - Veliko nezadovoljstvo građana Kosova zbog stranog prisustva prvi put je izbilo na površinu, dok zvaničnici kosovske vlade negoduju zbog najavljenog potpisivanja Protokola o policijskoj saradnji između Srbije i Euleksa jer ga smatraju činom kršenja suvereniteta, piše londonski "Gardijan".

"Kosovo, koje je u februaru 2008. godine dobilo 'nadgledanu nezavisnost', ponovo je nestabilno", ističe "Gardijan" i dodaje da je "institucionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << arhitektura" koja nadgleda "Republiku Kosovo" - Unmik i Euleks - "oduvek izgledala krkho, a sada počinje da puca".

Protokol o saradnji sa MUP-om Srbije Euleksu "očajnicki potreban"

Podsetivši da su pripadnici pokreta Samoopredeljenje prošle nedelje uništili nekoliko automobila Euleksa, list piše da je akcija izazvana namerom potpisivanja Protokola o policijskoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije o uspostavljanju policijske saradnje i dodaje da je taj protokol Euleksu "očajnicki potreban".

"Veoma je zabrinjavajuće to što je jedan pokret kao što je Samoopredeljenje, koji je donedavno primenjivao mirnu taktiku protesta, sada pribegao nasilju, a još više zabrinjava to što većina Albanaca, koji su iskreno osudili akcije Samoopredeljenja, isto toliko prezire prisustvo predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu koliko i članovi tog pokreta", piše britanski dnevnik, dodavši da "oni smatraju da su međunarodne institucije arbitrarne i nedemokratske".

List navodi da su aktivisti Samoopredeljenja koji su odgovorni za vandalizam odmah uhapšeni, ali da Euleks "u isto vreme nije uhapsio naoružane Srbe" koji su napali zidare koji obnavljaju albanske kuće spaljene 1999. godine".

Euleks nema kontrolu na severu Kosova

"I ne samo to - policija je postavila kordon oko te oblasti i zaustavila zidanje", navodi "Gardijan", ocenivši da je "takvo ponašanje neprihvatljivo prema bilo kojim standardima" i da Euleks mora da štiti prava izbeglica da se vrate kućama, jer je to "predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Ali Euleks to ne čini kada se radi o Albancima na severu Kosova zato što nema kontrolu nad tim regionom", tvrdi britanski dnevnik.

List navodi da su nezadovoljstvo izrazili i mladi na Kosovu prošle nedelje upadom na veb sajt Euleksa da bi poslali poruku: "Mi smo vas pozvali ovde da nam pomognete, a ne da odlučujete umesto nas, i isto kao što smo vam poželeli dobrodošlicu možemo da vam kažemo zbogom".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.