Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks opstruira hapšenje lekara Jusufa Somneza?

Beograd - Dok Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tvrdi da ima čvrste dokaze da se turski lekar Jusuf Somnez, osumnjičen za trgovinu ljudskim organima, nalazi u Holandiji, Euleks još uvek proverava tu informaciju. Srpsko Tužilaštvo je još pre osam dana dostavilo sve podatke glavnom tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu, čak i adresu u Amsterdamu gde se Somnez nalazi. Činjenica da se Somnez nalazi na Interpolovoj poternici, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << još nije uhapšen, ukazuje na to da Euleks nije obavestio holandsku policiju o mogućnosti da se begunac sa poternice nalazi na njihovoj teritoriji.

- Euleks je upoznat sa izveštavanjem medija o odbeglom lekaru Jusufu Somnezu, koji se navodno nalazi u Amsterdamu, rečeno je Danasu u vrhu Euleksa. Međutim, nije nam odgovoreno na pitanje zašto provera toliko dugo traje i zašto je Somnez još uvek na slobodi. U Tužilaštva za ratne zločine Srbije kažu za Danas da ne znaju kada je Somnez pobegao u Holandiju, ali da je bez ikakve sumnje u Amsterdamu. „Sve informacije su predate Euleksu i sledeći korak je na njima“, kažu u Tužilaštvu.

Sagovornici Danasa smatraju da Euleks, iz nekog razloga, namerno opstruira istragu i da je nedelju dana više nego dovoljno da se utvrdi nečiji identitet. Profesor prava Bogoljub Milosavljević kaže za Danas da je ključno pitanje kako naterati Euleks da reaguje.

- Da je holandska policija obaveštena da se begunac sa Interpolove poternice nalazi u Amsterdamu, on bi već bio uhapšen. U to uopšte ne treba sumnjati - ističe Milosavljević.

Kriminolog Zlatko Nikolić saglasan je da je holandska policija jedna od najboljih u Evropi, i da bi davno proverila identitet osumnjičenog, da je o tome obaveštena.

- Očigledno je da Euleks opstruira hapšenje, iz njima poznatih razloga. S obzirom da je slučaj dospeo u javnost, najverovatnije je osumnjičeni već pobegao - smatra Nikolić.

Bez izručenja - jer ne priznaju Kosovo

Pre nego što je lociran u Holandiji, Somnez se izvesno vreme krio u Južnoafričkoj Republici. Euleksov tužilac ga je pronašao i tražio njegovo izručenje, ali su vlasti južnoafričke republike to odbile „jer ne priznaju državu Kosovo“.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Euleks opstruše hapšenje Somneza?

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Sep.2014

BEOGRAD - Euleks još provjerava informaciju da se turski ljekar Jusuf Somnez, osumnjičen za trgovinu ljudskim organima, nalazi u Holandiji, iako Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tvrdi da za to ima čvrste dokaze, piše beogradski list "Danas"...Srpsko Tužilaštvo je još prije osam dana dostavilo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.